Chopok – jedna z najkrajších vrcholových turistík Slovenska

2018-04-05 00:00:01 |   |    | 

Chopok je tretím najvyšším vrchom v Nízkych Tatrách (2024 m n. m.). Vďaka neopakovateľným kruhovým výhľadom patrí k vôbec najnavštevovanejším vrcholom Slovenska. Ak hľadáte vhodné miesto pre vrcholovú turistiku spolu s deťmi, Chopok je pre vás ideálnou voľbou.



 

Chopok nájdeme na hlavnom hrebeni Ďumbierskych Tatier medzi vrchmi Dereše (2004 m n. m.) a Ďumbier (2043 m n. m.).

Na vrchole sa nachádza Rotunda, ktorej súčasťou sú hotel, reštaurácia, obchod so suvenírmi a konečná stanica lanovky. Môžete si tu vychutnať napríklad našu národnú špecialitu, bryndzové halušky, ktoré chutia v tejto nadmorskej výške skutočne vynikajúco.

Blízko vrcholu sa nachádza aj Kamenná chata a meteorologická stanica.

Chopok spája dva turistické regióny Slovenska: Liptov (sever) a Horehronie (juh). Od decembra 2012 sú znova oba prepojené lanovkami.

Najľahšie sa na vrchol Chopku dostanete lanovými dráhami. Z liptovskej strany je to buď zo strediska Záhradky s prestupom v Priehybe, alebo môžete ísť z Bielej púte do Jasnej, Priehyby až na Chopok. Z južnej strany je to zo strediska Krupová s prestupom na Kosodrevine až hore. Cena lístka sa pohybuje od 22 eur (dospelý), 18 eur (junior) a 15 eur (dieťa). Ušetriť pritom môžete pri nákupe lístkov cez internet.

Prípadne si na vrchol môžete vyšliapať po modrej turistickej značke z Demänovskej dolinyLukovej, po zelenej z rekreačného strediska Tále a Trangoška, alebo červeným turistickým chodníkom po hlavnom hrebeni od Ďumbiera alebo Dereša.

A čo zaujímavé môžete počas roka na Chopku zažiť? Každoročne sa tu konajú v mesiaci jún preteky v downhille. Nachádza sa tu najlepšia trať na Slovensku a sledovať ju môžete priamo z lanovky B1 Záhradky. Dĺžka trate je 1850 metrov a celkové prevýšenie 463 výškových metrov. Pretekov sa zúčastňujú jazdci zo Slovenska a ďalších európskych krajín.

Na Slovensku jedinečným podujatím sú tzv. Dračie noci na Chopku, ktoré sú určené najmä pre deti a ich rodičov. Prostredníctvom draka Demiána sa dostanete do čarovnej rozprávky, ktorá sa odohráva na vrchole Chopku, na hrade Rotunda. Vaše ratolesti sa môžu zapojiť do bohatého animačného programu, vychutnajú si pritom prekrásnu večernú horskú panorámu a dračie gastronomické špeciality. Mimochodom - draka Demiána stretnete na Chopku celoročne, ožíva však len v mesiacoch júl a august.

Jednou z najkrajších akcií je tá, ktorá nesie názov Zelený Chopok. Každoročne sa koná v mesiaci september a je venovaná čisteniu zjazdoviek a sadeniu stromčekov. Stretávajú sa tu milovníci hôr, aby jeden deň v roku vyčistili zjazdovky a ich okolie od skál a odpadkov. To všetko v priateľskej atmosfére a pri živej hudbe. Minulý rok vyzbieralo viac ako 300 účastníkov 5 ton skál, vysadilo 2 000 stromčekov a odstránili sa odpadky z okolia Otupného a Vrbického plesa.

Ak hľadáte vhodné miesto pre vrcholovú turistiku spolu s deťmi, tak potom je pre vás Chopok vhodná voľba.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Mária Hikelová
Zdroj: Mária Hikelová

Hodnotenie článku:
3.6/5 (10 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa