Vrátna dolina – fantastická turistika v srdci Slovenska

2019-02-28 12:00:00 |   |    | 

Jedna z najkrajších dolín Slovenska, preslávená legendárnym Jurajom Jánošíkom a chránená kamenným mníchom - aj to sú prívlastky Vrátnej doliny.



 

Vrátna dolina sa nachádza približne 3 kilometre od obce Terchová, ktorá je východiskovým bodom do Národného parku Malá Fatra. Obec nájdete v Žilinskom kraji asi 26 kilometrov od mesta Žilina.

Počiatky osídlenia okolia Malej Fatry siahajú už do praveku. Dokladujú to archeologické nálezy ako napríklad štiepené kamenné nástroje z Krásňan, Belej a Lysice. Významná bola i valašská a kopaničiarska kolonizácia v 15. až 17. storočí. Vďaka nim vznikli v oblasti hrebeňa rozsiahle lúky – „hole“.

V roku 1967 bolo územie vyhlásené za Chránenú krajinnú oblasť spolu s katastrálnym územím štrnástich obcí, zároveň boli vyhlásené aj štátne prírodné rezervácie - Rozsutec, Pod Chlebom, Tiesňavy, Starý hrad, Šrámková. CHKO bola v roku 1988 prekategorizovaná na národný park, zároveň boli vyhlásené ďalšie prírodné rezervácie. Pri vstupe do Vrátnej vás ohúria skalné útvary, tými najznámejšími sú Mních a Ťava.

Krátko po vstupe objavíte trocha ukrytý Zbojnícky chodník. Vedie po modrej turistickej značke a cez skalné bralá vystúpite k rázcestníku Malé Nocľahy, odkiaľ môžete pokračovať do doliny Obšívanka (660 m n. m.). Nachádza sa tu najnižší prirodzený rast kosodreviny. Vďaka krásnym skalným tvarom patrí chodník k najatraktívnejším v Malej Fatre.

Ďalším pomerne „utajeným“ turistickým chodníkom sú Boboty. Masív Bobôt má 2,5 km dlhý hrebeň rozprestierajúci sa zo západu na východ. Hraničí s Tiesňavami, Jánošíkovými dierami a sedlom Vrchpodžiar. Dolomitové útvary sú pokryté bukovo-jedľovými lesmi s prímesou smreka. Nájdeme tu však aj lúky, kosodrevinu a jarabinu. Väčšia časť areálu patrí do Národnej prírodnej rezervácie Tiesňavy.

Ako budete ďalej pokračovať dolinou, ocitnete sa na križovatke. Keď sa vydáte rovno, dostanete sa na záver Vrátnej doliny, označuje sa ako „Vrátna výťah“, pri odbočení vľavo budete pokračovať do Štefanovej. Tá je známa najmä vďaka ubytovaniu, ktoré je vhodné, keď sa chcete skoro ráno vybrať na túru.

 

Odtiaľto sa môžete dostať na Veľký a Malý Rozsutec, do Jánošíkových dier alebo na Poludňový grúň. Štefanová však prežila v minulosti i smutné časy. V roku 1848 ju zasiahla povodeň, ktorá narobila veľké škody a pochovala i 14 ľudí. Dodnes nájdeme pamiatku na túto smutnú udalosť, v skale nad riekou Vrátňankou (v Tiesňavách) je vytesaná malá kaplnka. Tabuľka hovorí o tom, pokiaľ vtedy siahala voda. Kaplnku dal postaviť v roku 1848 horár Ferenz Blaha.

Pri pokračovaní na koniec doliny objavíte lyžiarske stredisko Paseky. Počas letných mesiacov sa môžete zviesť sedačkovou lanovkou alebo vyskúšať miestny bike park. Od 15. júna je v prevádzke každý piatok, sobotu a nedeľu, vždy od 09:00 do 16:00.

V závere zas objavíte chatu Vrátna, od ktorej premáva kabínková lanovka na Snilovské sedlo, známejšia je pod označením „lanovka na Chleb.“ Počas top sezóny (júl – august) stojí obojsmerný lístok pre dospelých 11,50 eura, pre juniorov 10 eur a pre deti 8,50 eura. Na vrchole Snilovského sedla (1 524 m n. m.) sa vám vyskytnú jedinečné pohľady na Vrátnu dolinu, Terchovú, Kysuckú vrchovinu, Turčiansku kotlinu a jednotlivé vrcholy hrebeňa Krivánskej Malej Fatry.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Mária Hikelová
Zdroj: Mária Hikelová

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa