Fotograf strávil mrazivú noc na Kriváni, výsledkom sú nadpozemské fotografie

2018-10-10 00:00:01 |   |    | 

Stará legenda hovorí, že keď už bolo všetko na svete vytvorené, z neba zletel anjel, aby sa naň pozrel. Zeme sa dotkol na tom najkrajšom mieste – úpätí Vysokých Tatier. Až za súmraku si uvedomil, očarený všetkou tou krásou naokolo, že sa musí vráť späť do neba. A tak vzlietol, pravým krídlom však zavadil o tmavý kopec a ulomil jeho vrchol. Odvtedy patrí k najpôsobivejším štítom a jeho podoba je pre mnohých symbolom našej krajiny. Fotograf Peter Lengyel Kriváň zvečnil v podobe, akú mohlo doteraz vidieť len veľmi málo šťastlivcov.



 

Štít Kriváň nepredstavuje v lete nejakú veľkú výzvu, podľa záznamov ho už v 16. storočí dobyli istí baníci. Keď však jeho svahy pokryje sneh a ľad, situácia je úplne iná. Prvá smrteľná nehoda tu bola zaznamenaná už v roku 1898, keď miestny krajčír Ján Blaškievič zahynul počas nelegálneho sprevádzania klientov.

Fotograf Peter Lengyel (29) pozná Kriváň ako svoje topánky, pochádza z Liptovského Mikuláša, a tak štít zdolal už mnohokrát. Vo februári sa však rozhodol, že strávi vo výške takmer dva a pol tisíc metra noc a pokúsi sa jeho nádheru zachytiť v mrazivom ráne. „Rozmýšľal som, aký to je pocit, zobudiť sa hore na vrchole, začať nový deň a vidieť svet tak, ako ho vidí len Kriváň,“ spomína Lengyel.

Na odvážny výstup sa vydal spolu s dvomi kamarátmi, ktorí na Kriváni nikdy predtým neboli. Spolu prekonávali mráz, ľad i silný vietor, ktoré však napokon nad nimi zvíťazili.

V Daxnerovom sedle niekoľko sto metrov pod vrcholom sa trojica rozhodla nepokračovať vo výstupe. Teplota klesla 20 stupňov pod nulu, ich čelovky osvetľovali len okolitých desať metrov a všade zúril vetrisko.

Hoci teda plánovali, že vrchol pokoria za jediný deň, nakoniec sa rozhodli stráviť noc o kúsok nižšie a vykopali si svoj dočasný príbytok v snehu. Ráno im však bol odmenou neskutočný výjav. „Vietor úplne utíchol a všade okolo nás zavládlo absolútne ticho. Nad hlavami vidím tmavé oblaky, ktoré ticho objímajú vrchol. Pod nami je obrovský oceán mrakov zahalených v teplých tónoch ranného svetla. Absolútny kľud, majestátne ticho, úplný pokoj mysle,“ uzatvára Lengyel.

 

Foto: Peter Lengyel

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa