Zimná turistika na Slovensku: 5 tipov na fantastickú túru

2021-11-23 07:30:00 |   |    | 

Ak milujete turistiku, nemusíte sa jej vzdať ani počas zimných mesiacov. Stále sa môžete túlať po označených chodníkoch, len treba dodržiavať dve základné pravidlá. V prvom rade sa vyhnite trasám s uzáverou, ktoré budú opäť sprístupnené až v júni. Väčšinou sa nachádzajú v Tatrách. Druhou dôležitou radou je, aby ste sledovali lavínové spravodajstvo a nevybrali sa do rizikových oblastí, kde ich môžete strhnúť. Rovnako nezabúdajte ani na kvalitnú obuv a výstroj.



 

Chopok

Najznámejší vrch Nízkych Tatier je prístupný aj počas zimy. Nielen lanovkou, ktorá vás zavezie na vrchol svahov, kde si môžete užiť parádnu lyžovačku, ale vybrať sa môžete aj na klasickú túru. Ide o jedno z najvyšších miest, na ktoré sa dostanete v tomto období. Preto je aj terén náročný a vyžaduje si vašu pozornosť a dobré schopnosti. Nepúšťajte sa do jeho zdolávania, ak nemáte z minulosti viac skúseností so zimnou turistikou. Výstup na kopec je možný z Demänovskej doliny aj z Trangošky. Okrem kvalitnej obuvi nezabudnite ani na dobré zimné oblečenie, pretože v tomto období je tu dosť veterno.

 

Téryho chata

Vo Vysokých Tatrách máte značne obmedzené možnosti. Väčšinou sa dostanete do nižšie položených lokalít a na miesta, kde nie je v zime až tak nebezpečná trasa. Z tých jednoduchších je to napríklad Popradské pleso alebo Sliezsky dom. Prejdete tiež určitou časťou magistrály a môžete sa pozrieť na väčšinu chát. Obľúbená túra vedie k tej Téryho. Ak chcete absolvovať náročnejší výstup, nevyvezte sa na Hrebienok pozemnou lanovkou, ale choďte pešo po chodníku. Potom sa už vyberte po značenej trase a strmšom stúpaní až priamo k chate. Tam sa vám naskytne výhľad na úžasné kopce okolo vás. Dávajte si pozor najmä na cestu naspäť, keď sa to viac šmýka. Dole si ešte pozrite Rainerovu útulňu, zájdite k Studenovodským vodopádom a potom sa vráťte späť popri Bilíkovej chate. V zime vám okrem voľby medzi lanovkou a chôdzou pribudne ešte jedna alternatíva. Ak je dosť snehu, môžete si prenajať sane a spustiť sa dole do Smokovca.

 

Ľadopád Bystrého potoka

V lete tento vodopád vytvára voda z blízkeho potoka. Počas zimy je tam však tak chladno, že úplne zamŕza a vytvára nádherný vodopád. Keďže sa pri ňom nachádza kovová vyhliadková plošina, dostanete sa do jeho tesnej blízkosti a môžete si tak úplne z blízka pozrieť majstrovské umenie prírody. Turistická cesta k ľadopádu vedie z blízkosti Hriňovej. Spoznáte ju podľa toho, že na tomto mieste začína náučný chodník, ktorý hovorí o zaujímavostiach tohto regiónu. Keď sa dostanete k deviatej zastávke, zabočte na lesnú cestu a tou sa dostanete priamo k ľadopádu. Potom sa môžete vrátiť a pozrieť si všetky zastávky náučného chodníka. Príroda v okolí je krásna a výstup nie je veľmi náročný.

 

Kráľova hoľa

S Kráľovou hoľou sa dokonca spájajú aj symbolické výročné výstupy. Ľudia tam zvyknú chodiť na Silvestra alebo v prvý deň nového roka. Chodník opäť patrí k tým náročnejším, a to najmä kvôli veľkému množstvu snehu, ktorým sa musíte prebrodiť. Zatiaľ čo v lete vám cesta trvá približne tri hodiny, v zime si prirátajte aspoň hodinu navyše. Dole sa už môžete v niektorých častiach aj zošmyknúť a vrátiť do detských čias, takže to bude jednoduchšie. Výstup je zo Šumiaca, Telgártu alebo Liptovskej Tepličky. Trasa je nádherná a keď budete mať šťastie na dobré počasie, uvidíte väčšinu pohorí Slovenska. Z Kráľovej hole je úžasný výhľad na Vysoké a Nízke Tatry, Liptov, Spiš, ale aj Muránsku planinu.

 

Jánošíkove diery

Zimnú túru si môžete urobiť aj v Malej Fatre. Tam sa vyberte na najpopulárnejšiu trasu – Jánošíkove diery. Priechod tiesňavou je rovnako majestátny ako počas leta. Čaká vás niekoľko nádherných výhľadov a voda vo vodopádoch je často zamrznutá, takže vytvára nezabudnuteľné útvary. Pamätajte však na to, že sa dostanete len do spodnej časti. Horné diery sú uzatvorené kvôli vysokému riziku úrazov.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa