Vo Volovských vrchoch pribudla útulňa novej generácie, turistom poskytne bezpečné útočisko

2022-10-14 07:00:00 |   |    | 

Vo Volovských vrchoch, v katastrálnom území obce Vyšný Medzev, pribudla nová turistická útulňa s unikátnou architektúrou. Jej výstavbu zabezpečil turistický klub Hikemates v spolupráci s Košickým samosprávnym krajom a krajskou organizáciou cestovného ruchu Košice Región Turizmus. Prví turisti ju navštívili už uplynulú sobotu.



 

Cesta hrdinov SNP, ktorá vedie z Dukly až po Devín, je s celkovou dĺžkou 770 kilometrov najdlhšou značenou turistickou trasou na Slovensku. Na jej trase vo Volovských vrchoch pri Košiciach zajtra otvoria novú turistickú útulňu, jej výstavbu zastrešil turistický klub Hikemates v spolupráci s Košickým samosprávnym krajom a krajskou organizáciou cestovného ruchu. ,,Slovensko má čo ponúknuť domácim aj zahraničným turistom, rozhodli sme sa preto priniesť do slovenských hôr novú generáciu útulní s kvalitnou architektúrou a čo najmenším zásahom do prostredia. Útulňa vo Volovských vrchoch poskytne bezpečné útočisko všetkým milovníkom hôr,” vysvetľuje spoluautor projektu Patrik Pajta z turistického klubu Hikemates, odkiaľ prišiel v rámci projektu „Zaži útulne“ podnet.

Organizátori projektu majú za cieľ pokračovať v aktivitách, ktoré podporia rozvoj turistiky. Podľa košického župana Rastislava Trnku je dobrou správou, že sa cestovný ruch v kraji rozvíja, chce preto v projekte pokračovať a budúci rok podporiť výstavbu ďalšej turistickej útulne. ,,Útulne sú špecifické priestory, ktoré poskytujú všetko, čo v prírode turistom absentuje. V praxi ochránia pred dažďom, vlhkom a sú skvelým miestom na regeneráciu. Objekt vo Volovských vrchoch poskytne nocľah na pričniach, miesto na konzumáciu jedla a návštevníci tam nájdu aj piecku. Útulňa disponuje pultovou strechou, ktorá prečnieva nad vstupom a spolu s bočnými fasádami vytvára závetrie. Aj tu platí iba jedno, je lepšie raz vyskúšať ako stokrát počuť. Srdečne pozývam spoznať Košický kraj aj novinku na trase SNP.”, uviedol predseda Košického samosprávneho kraja, Rastislav Trnka.

Útulňa bude postavená v lokalite Kloptáň, turisti sa k nej môžu dostať z obce Vyšný Medzev. Ide o lokalitu s najčistejším ovzduším na Slovensku, preto si milovníci prírody môžu v okolí naplánovať aj zastávky ako je Medzevský hámor, Jasovská jaskyňa či rastlinný kostol sv. Ladislava nad obcou Debraď. Nová útulňa poskytne turistom prechádzajúcim trasou SNP alebo nadšencom turistiky v tejto oblasti komfortné útočisko s kapacitou 10 lôžok, priestor na stravovanie a menšiu piecku.

Výstavbu turistickej útulne zafinancovala krajská organizácia cestovného ruchu sumou 65 724, 92 eur. ,,V rámci Košice Región Turizmus sa dlhodobo snažíme pristupovať k rozvoju turisticky významných či obľúbených lokalít systematicky a práve v tejto forme vidíme veľký prínos do sveta prírodných krás. Preto plánujeme v podobných projektoch pokračovať a rozvíjať tak aj infraštruktúru pešej turistiky. Okrem unikátnej turistickej útulne plánuje Krajská organizácia cestovného ruchu v spolupráci s Klubom slovenských turistov ďalšie aktivity zamerané na lepšiu orientáciu turistov v prírode, okrem iného obnovovať turistické značenie,“ vysvetľuje Lenka Jurková Vargová, riaditeľka organizácie Košice Región Turizmus.

Starosta obce Vyšný Medzev upozorňuje, že takéto útulne zvyšujú nielen komfort, ale aj bezpečnosť turistov, napríklad pred búrkami: ,,Navrhovaná útulňa má slúžiť ako útočisko pre turistov, ktorí sa rozhodnú ísť cestou SNP alebo len ako miesto stretnutia nadšencov celoročnej turistiky v tejto oblasti. Útulňa teda poskytuje optimálny komfort daný svojmu účelu”, uzatvára Róbert Nálepka, starosta obce Vyšný Medzev.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Košice Región Turizmus

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa