Muž, ktorý zmenil svet umenia: Pred 180 rokmi sa narodil otec impresionizmu Claude Monet

2020-11-14 13:00:00 |   |    | 

Obraz Impresia - východ slnka (Impression, soleil levant) francúzskeho maliara Clauda Moneta, ktorý prezentoval na výstave v roku 1874, inšpiroval jedného z kritikov k použitiu ironicky mysleného pomenovaniu impresionizmus. Pojem sa však neskôr ujal a Claude Monet sa stal najtypickejším predstaviteľom impresionizmu, ktorému ostal verný do konca života. Od jeho narodenia uplynie v sobotu 14. novembra 180 rokov.



 

Claude Monet sa narodil 14. novembra 1840 v Paríži v rodine obchodníka. Detstvo a mladosť prežil v meste Le Havre, kde sa začal zaoberať kresbou a karikatúrami. Do krajinomaľby ho neskôr zasvätil Eugéne Boudin, pod ktorého vedením maľoval obrazy z námorníckeho prostredia.

Vojenskú službu absolvoval Monet v rokoch 1860-1862 v Alžírsku, ale pre týfus ju predčasne ukončil. Stihol však načerpať inšpiráciu tamojším prostredím a farebnosťou krajiny. Dojmy z Alžírska sa pokúšal preniesť aj na plátno pod vedením Charlesa Gleyra, u ktorého súkromne študoval od roku 1862. V jeho ateliéri spoznal maliarov Pierre-Augusta Renoira, Frederica Bazilla a Alfreda Sisleyho. Ich vzájomné dlhé debaty o umení a spoločné maľovanie v prírode postupne vyústilo do formovania impresionizmu.

Pred prusko-francúzskou vojnou utiekol Monet do Londýna, kde maľoval v miestnych parkoch a na brehu Temže. V Londýne objavil aj inšpirujúce diela anglických maliarov Johna Constabla a Williama Turnera.

V roku 1870 sa zosobášil s modelkou Camille Doncieuxovou, ktorá mu porodila dvoch synov. Pani Monetová však v roku 1897 podľahla tuberkulóze. Po jej smrti sa maliar zblížil s Alice Hoschedéovou, ktorá sa podujala vychovávať jeho deti spolu so svojimi vlastnými. Spoločne žili v meste Poissy, ktoré však maliar nemal rád a preto sa neskôr presťahovali do malebnej obce Giverny. Tam sa natrvalo usadili a v roku 1892 zosobášili.

Monet bol veľkým milovníkom prírody, obdivoval jemnú krásu kvetov, ktoré sa stali charakteristickou súčasťou jeho tvorby. Podľa jeho obrazu Impresia - východ slnka (Impression, soleil levant), ktorý prezentoval na výstave nezávislých maliarov v ateliéri fotografa Nadara na Boulevard des Capucines v apríli 1874 v Paríži, pomenovali nový maliarsky smer - impresionizmus. Pojem myslený ironicky použil kritik Louis Leroy po zhliadnutí práve Monetovho obrazu, ktorý považoval za nedokončený.

Pomenovanie sa neskôr vžilo a ostalo už natrvalo označením tvorivého úsilia skupiny a rozvoja novej maliarskej techniky. Tá spočívala v kladení drobných farebných škvŕn vedľa seba, čím sa vytváralo akési tkanivo čistých tónov, z ktorých je prakticky vylúčená čierna farba.

Monet, a vlastne všetci impresionisti sa usilovali podať obraz krajiny alebo predmetu tak, ako sa javí nášmu oku v určitom okamihu. Impresionizmus stál pri zrode a rozvoji moderného vytváraného umenia z konca 19. a začiatku 20. storočia.

Medzi najznámejšie Monetove diela patria napríklad Obed v záhrade, Kopy sena pri západe slnka, Londýnsky parlament, Terasa v St. Adresse, Dáma so slnečníkom, Prechádzka a obrazy zo série Lekná.

Claude Monet zomrel 5. decembra 1926 vo Giverny vo veku 86 rokov. Jeho obraz Jazero s leknami patrí medzi najdrahšie maľby sveta, v roku 2008 bol na dražbe aukčného domu Christie’s v Londýne vydražený za 40,9 milióna libier.

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Wikipedia
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa