Pred 85 rokmi sa narodil František Kele, najaktívnejší slovenský cestovateľ 20. storočia

2021-03-21 18:01:00 |   |    | 

Uskutočnil vyše 600 výstupov a počas viac ako sedemdesiatich výprav a expedícií trikrát obišiel zemeguľu. Práve preto sa František Kele označuje za najaktívnejšieho slovenského cestovateľa 20. storočia.



 

"Cestovateľský sen sa začal jednoducho. Ako vysokoškolský študent som sa rozhodol, že všetko to, čo mi na prednáškach geografie povedia, chcem vidieť na vlastné oči. Za polstoročie na cestách som presníval asi dve tretiny toho sna," povedal v roku 2011 v dokumentárnom filme z cyklu Slovenskej televízie Galéria elity národa - GEN.sk.

V nedeľu 21. marca uplynie od narodenia Františka Keleho - geografa, pedagóga, horolezca, polárnika, výskumníka, spisovateľa a cestovateľa - 85 rokov.

František Kele sa narodil 21. marca 1936 v Bratislave. Lásku k prírode mu vštepil otec – známy horolezec a tatranský chatár. Svojho syna, ktorý vyštudoval biológiu a geografiu na Prírodovedeckej fakulte UK v Bratislave, viedol od malička k turistike, naučil ho zásadám pobytu v prírode a pohybu v horách.

Keď mal šesť rokov, absolvoval s otcom prvé veľké zimné túry na lyžiach smerom na Červený kríž a Patrónku. Ako 9-ročný prvý raz prespal s otcom v zime na Devínskej Kobyle a keď mal 11 rokov, začal liezť, najprv na cvičné skaly v okolí Bratislavy, o rok neskôr aj na tatranské štíty. V pätnástich rokoch sa stal František Kele najmladším horským vodcom v oblasti Vysokých Tatier.

Je prvým cestovateľom zo Slovenska, ktorý pôsobil na všetkých svetadieloch, vrátane Arktídy a Oceánie. Uskutočnil vyše 70 výprav a expedícií, z nich tri cesty okolo sveta. Ako člen Československého reprezentačného horolezeckého družstva vystúpil v roku 1955 na Mont Blanc, v roku 1984 viedol prvú československú výpravu na Mount Everest v Himalájach a o deväť rokov neskôr - v roku 1993 – stál na čele prvej slovenskej výpravy na Severný pól.

Medzi najvýznamnejšie Keleho cesty okrem toho patria expedície na Korziku (1971), do Afriky (1977), v roku 2000 výprava do Patagónie a v roku 2008 na Mont Blanc. Táto výprava bola poctou Milanovi Rastislavovi Štefánikovi pri príležitosti storočnice jeho posledného výstupu na tento vrchol Európy v roku 1908.

Svoje horolezecké výstupy a vedecké cesty priblížil okrem stoviek článkov, ktoré vyšli v mnohých časopisoch aj vo vyše troch desiatkach populárno-náučných kníh, cestopisoch a fotografických publikáciách.

Držiteľ Krištáľového krídla - ocenenie získal František Kele v roku 2010 za celoživotné dielo - precestoval kus sveta aj s manželkou Ľudmilou. Zážitkami zo spoločných ciest sa podelili v troch knihách – v prvom manželskom cestopise v slovenskej literatúre Cesty snov (1995), ďalej to bola kniha Dni a noci pod Južným krížom (2000) a Rieka padajúca z neba (2005). V tejto rodinnej tradícii pokračuje aj ich dcéra Táňa Keleová-Vasilková, ktorá patrí medzi najúspešnejšie a najpredávanejšie slovenské spisovateľky.

František Kele zahynul nešťastne 19. októbra 2014 v jeho milovaných Vysokých Tatrách. Ťažko si poranil hlavu po páde, ktorý nasledoval po pošmyknutí sa na zľadovatenom chodníku neďaleko od Chaty pod Rysmi, kde si prišiel 78-ročný cestovateľ, horolezec a spisovateľ s vrchárskou dušou pozrieť preteky vysokohorských nosičov.

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR, SITA
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa