Hundertwasser zmenil podobu Viedne: Jeho nekonvenčné stavby patria k najnavštevovanejším

2023-05-04 12:00:00 |   |    | 

Friedensreich Hundertwasser bol skutočným vizionárom. Zasadzoval sa o ekológiu a tzv. humánnu architektúru, ktorou bojoval proti tradičným nudným budovám. Vo svojich dielach sa snažil o priblíženie k prírode, kde žiadna línia nie je presná a dokonale stanovená a dnes patria jeho nekonvenčné stavby k najväčším turistickým lákadlám vo Viedni aj iných miestach Rakúska.



 

Slávny rakúsky maliar, architekt, ekologický vizionár a aktivista sa narodil v roku 1928 ako Friedrich Stowasser. Jeho umelecký talent sa začal prejavovať veľmi skoro. V jednom z jeho školských vysvedčení sa doslova hovorí o výnimočnom cite pre farby a tvary“.

Akoby zázrakom prežil syn s matkou, ktorá mala židovský pôvod, vojnové nepokoje, hoci mnohí vzdialenejší príbuzní padli za obeť hitlerovskému režimu. Napriek hrôzam vojny kreslil a maľoval malý chlapec rozprávkové krajinky plné sýtych farieb, nádherné lesy a fantazijné svety.

Hundertwasser sa počas svojho života zasadzoval o ekológiu, ochranu prírody a humánnu architektúru. Sám žil veľmi skromne v súlade s princípmi trvalej udržateľnosti: venoval sa recyklácii dávno predtým, než bola všeobecne rozšírená, vysadil na svojich cestách asi 100.000 stromov, vo svojich bytoch využíval vodnú a slnečnú energiu, zriaďoval biotopy a inštaloval kompostovacie toalety.

Veľa farieb si vyrábal podľa vlastných receptov a intenzívne premýšľal nad úlohou človeka v kolobehu prírody – a to až do svojej smrti v roku 2000, kedy bol podľa svojho želania pochovaný pod stromom na Novom Zélande.

Za sebou zanechal množstvo významných diel so svojim nezameniteľným rukopisom. Triezvu povojnovú architektúru s rovnými líniami považoval Hundertwasser so silným zmyslovým vnímaním za hroznú. Inšpiráciu preto viac čerpal z kriviek pestrofarebnej architektúry Katalánca Antoniho Gaudίho, ako aj u francúzskeho samouka Facteura Chevala.

Umelec veril, že priame línie, pravé uhly, rovné podlahy a sterilná pravidelnosť okien sú prvky, ktoré nezodpovedajú ľudskej podstate a človek z nich môže dokonca ochorieť. Podľa Hundertwassera sú budovy po epiderme a oblečení treťou vrstvou našej pokožky, a preto by ľudia mali mať vplyv na individuálne stvárnenie svojich príbytkov.

K jeho najznámejším stavbám patrí viedenský Hundertwasserhaus, ekologický dom z roku 1985 s lesom na streche a sociálnymi bytmi, termálny rezort Rogner Bad Blumau v Štajersku, tepláreň na Spittelau vo Viedni a kostol St. Barbara v Bärnbachu z 50. rokov 20. storočia.

Za návštevu rozhodne stojí aj Kunst Haus Wien, prvé „zelené múzeum“ v Rakúsku, ktoré vzniklo v roku 1991 v súlade s umelcovým presvedčením „recykláciou“ opustenej továrne na nábytok firmy Thonet. Hundertwasser si ním splnil sen o oáze vo veľkomeste a dodnes návštevníkom ponúka originálne umelecké zážitky s cieľom vytvoriť diskusiu o úlohe človeka v kolobehu prírody v budúcnosti.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: Austria Tourism

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa