Franz Liszt čaroval s klavírom: Jeho rodný dom je len sto kilometrov od Bratislavy

2023-04-19 12:00:00 |   |    | 

Franz Liszt (1811–1886) bol výnimočnou osobnosťou s oslnivou kariérou. Stal sa klaviristom, hudobným skladateľom, dirigentom, spisovateľom, duchovným aj učencom a pri nohách mu ležali davy. Jeho rodný dom môžete navštíviť len sto kilometrov od Bratislavy.



 

Na jeseň roku 1811 sa na oblohe nad cisársko-kráľovskou monarchiou Rakúsko-Uhorska objavila kométa. Pri pohľade na kométu nad Raidingom predpovedala veštkyňa Lisztovým rodičom, že sa im narodí génius. Jediné dieťa manželov Adama a Marie Anny teda uzrelo svetlo sveta pod veľmi dobrou hviezdou a veštkyňa od kočovníkov mala mať pravdu.

Detstvo v rodnom Raidingu formovalo Lisztov vzťah k hudbe, jeho neskoršie diela i celú tvorbu. Do veľkej miery je to možné pripísať podpore a zápalu jeho otca Adama, ktorý si napísal do denníka túto vetu: „Ty uskutočníš onen umelecký ideál, ktorého márnemu kúzlu podľahla moja mladosť.“ Lisztov otec bol veľmi ambiciózny a chcel, aby jeho syn dosiahol viac ako on sám – možno z neho chcel mať druhého Mozarta.

Adam Liszt bol „iba“ čelista v letnom orchestre kniežacej rodiny Esterházyovcov pod vedením Josefa Haydna. Za účelom vzdelávania svojho zázračného dieťaťa pozval do Raidingu najlepších učiteľov klavíra. Mladý Franz Liszt študoval v nemčine a francúzštine – teda v jazykoch oboch vtedajších veľkých „kultúrnych národov“.

Zázračné dieťa z Raidingu sa postupne preslávilo na celom svete. Podpora pre jeho hudobné nadanie od raného veku sa vyplatila. Už ako 7-ročný poznal a vedel písať noty a ako 9-ročný po prvý raz vystupoval na oficiálnom klavírnom koncerte u kniežaťa Esterházyho v Prešporku, kde nadchol svojich poslucháčov.

Raiding v dnešnom Burgenlande, vtedajšom západnom Uhorsku, bol inšpiráciou a živnou pôdou dvoch úplne protichodných hudobných smerov: na jednej strane sa malý Franz veľmi skoro dostal do kontaktu s klasickou, nemeckou náboženskou hudbou, na druhej strane bol vystavený vplyvu ohnivých panónskych autochtónnych melódií.

Celý život sa venoval reforme náboženskej hudby, ktorú úspešne zavŕšil krátko pred smrťou. Hudba, ktorú do jeho rodiska prinášali kočujúci Sinti a Rómovia, však jeho tvorbu ovplyvnila tak intenzívne, že Liszta počas života označovali ako „čarodejníka za klavírom“.

Ak by sme dnes viedli interview s Lisztom, pravdepodobne by o sebe povedal, že v jeho tele sídli rozpoltená duša: jedna jej časť sa upísala Sintom a Rómom, druhá františkánom. Lisztovi súčasníci ho opisovali ako „múdreho a zároveň naivného, ale aj ako prudkého, dynamického a nevyspytateľného, no napriek tomu noblesného“. Jeho fenomenálne úspechy mu závidel nejeden vtedajší kolega z umeleckých kruhov.

Liszt bol ozajstnou popstar svojej doby, vždy oslavovanou fanúšikmi a obdivovateľmi. Keď hral Liszt, tlačili sa fanúšičky na javisko, obliehali koncertné domy a nezriedka upadali do bezvedomia. Liszt vedel veľmi dobre, čo robí: jeho vystúpenia boli naplánované a zinscenované do najmenších detailov. Podobne ako dnešné hudobné hviezdy hosťoval na svojich turné v najvýznamnejších koncertných sieňach južnej a strednej Európy ba dokonca i v Konštantínopole, Petrohrade a Moskve.

Nie je prekvapením, že obletovaný miláčik žien udržiaval vášnivé vzťahy so vzdelanými a inteligentnými dámami z európskej aristokracie. Dcéra Cosima zo vzťahu s grófkou Marie d’Agoult sa neskôr vydala za Richarda Wagnera, ktorého Liszt ako svokor štedro podporoval. Svojho vplyvného manžela chcela pre sobáš s Lisztom opustiť aj kňažná Caroline Saynová-Wittgensteinová. Manželstvu medzi ňou a svetoznámym hudobníkom zabránilo napokon iba vatikánske veto.

Lisztománia sa skončila v roku 1848 – po 9 rokoch nepretržitého koncertného turné. V 36 rokoch bol hudobník už vyčerpaný zo slávy a vystupovania. Začalo sa nové obdobie jeho tvorby. Liszt sa stal majstrom orchestra a dvorným kapelníkom vo Weimare. Venoval sa „symfonickým básňam“ a jeho vzťah k viere vyjadril vo svojich kompozíciách.

Liszt žil striedavo v Ríme a vo Weimare, kde vyučoval mnohých žiakov. Okrem toho sa zdržiaval v Budapešti, kde sa v roku 1875 stal predsedom novej hudobnej akadémie. Osudový pád na schodisku v jeho weimarskom dome viedol k dlhotrvajúcim zdravotným problémom. Liszt navštívil i svoju dcéru Cosimu v Bayreuthe, ktorá po smrti manžela Richarda Wagnera prevzala vedenie hudobných slávností. Liszt zomrel na následky zápalu pľúc 31. júla 1886 a je pochovaný na cintoríne v Bayreuthe.

Okrem jeho hrobu však väčšina Lisztových obdivovateľov mieri do Raidingu, malej obce blízko dnešných hraníc s Maďarskom, kde sa umelec 22. októbra 1811 narodil. Raiding leží v malebnom strednom Burgenlande, kraji „frankovky modrej“. Súhra panónskej kultúrnej krajiny a tradičného života na dedine ovplyvňovali Liszta celý život a inšpirovali jeho tvorbu.

V údolí potoka Raidingbach si môžete nielen vychutnať vynikajúcu frankovku modrú, šíru kultúrnu krajinu a karmínovo červené západy slnka, ale aj podniknúť krátke túry a výlety do susedných obcí na bicykli alebo pešo. Na pamiatku Franza Liszta bol jeho rodný dom – stavba z obdobia raného baroka patriaca k majeru kniežaťa Esterházyho – prebudovaný na „Lisztov dom“, v ktorom sa nachádza múzeum o jeho živote a diele.

Hneď vedľa Lisztovho rodného domu vzniklo v roku 2006 „Lisztovo centrum v Raidingu“ s koncertným domom, kde sa koná svetoznámy „Lisztov festival v Raidingu“, ako aj rôzne série koncertov niekoľko raz ročne. V Raidingu nájdete aj zážitkový chodník „liszt.life-Erlebnisweg“, ktorý vedie po stopách Franza Liszta v jeho rodisku. Náučný chodník si vás získa ukážkami hudobných diel, príbehmi z Lisztovho života a zaujímavými informáciami o živote v minulosti.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: Austria Tourism

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa