Víkend v spoločnosti hviezd: Liptovský Hrádok oslavuje 700. výročie

2016-09-05 08:00:00 |   |    | 

Prvá písomná zmienka o Liptovskom Hrádku je stará už 700 rokov. Už dnes pri tejto príležitosti čaká najmenšie liptovské mesto atraktívny sprievodný program. Až do nedele prevedie návštevníkov cez históriu mesta až po jeho súčasnosť, pripravené sú tri výstavy, športové súťaže, deň Horskej záchrannej služby, folklórne vystúpenia, atrakcie pre deti aj viaceré koncerty.



 

Píše sa rok 1316 a Magister Donč získal výmenou osadu Belsko. Toto je zároveň moment prvej písomnej zmienky o mieste, ktoré teraz voláme Liptovský Hrádok. “Liptovský Hrádok je síce najmenším liptovským mestom, ale má bohatú históriu aj atraktívnu súčasnosť. Program venovaný 700. výročiu prvej písomnej zmienky o našom meste sme vystavali tak, aby zaujal všetky vekové kategórie. Program otvorí vo štvrtok vernisáž fotografií Hrádok včera a dnes a v nedeľu ho uzavrie vystúpenie v štýle country a starej hudby. Keďže v našej histórii zohral najdôležitejšiu úlohu práve hrad, známy v súčasnosti ako Grand Castle, tak veľká časť programu je sústredená do blízkosti symbolu mesta,“ povedal Branislav Tréger primátor mesta Liptovský Hrádok. Za spomenutie stojí Bitka o Novum Castrum v piatok 9. 9. 2016. Ide o historickú fikciu boja medzi Kurucmi a Labancami pri hradnom jazierku a večerný koncert niekoľkonásobnej zlatej slávice Zuzany Smatanovej. Novum Castrum bol v minulosti jeden z názvov tunajšieho hradu.

V sobotu ráno si na multifunkčnom ihrisku pri poliklinike, v blízkosti južnej brány arboréta, zahrajú futbal, florbal a volejbal zástupcovia elektrotechnických firiem mesta a pripravená je aj hasičská súťaž dobrovoľných hasičov o pohár primátora. Pri jazierku a za Skalkou bude od 10,00 hod. deň Horskej záchrannej služby, kde sa predstaví letecká, pozemná, jaskynná záchrana, svoju šikovnosť predvedú záchranárske psy a sú prichystané aj ukážky záchrany paraglidistu aj záchrana z lavíny. Popoludní sa na javisku predstavia hrádockí amatérski umelci všetkých vekových kategórií. Vo večerných hodinách vystúpia liptovskí chlapci z Ploštín Punku, obľúbený Martin Harich aj výborná kapela I.M.T. Smile. Počas celého dňa na rodiny s deťmi čakajú rôzne atrakcie. Nedeľa bude Za Skalkou na ľudovú nôtu s Valaskou parádou a vtipnými Všetečníkmi. Celomestské oslavy uzavrie country kapela a koncert vážnej hudby na hrade v podaní Solamente Naturali. Okrem pestrého programu mesto pri príležitosti osláv rekonštruovalo pieskovcový kríž z roku 1807 v Lipovej aleji, kaplnku sv. Jána Nepomuckého v jazierku pri hrade, železnú Gotickú katedrálu, ktorá bude osadená na novej konštrukcii v jazierku a náhrobnú tabuľu Dr. Alberta Škarvana na miestnom cintoríne.

„Aj keď mesto Liptovský Hrádok nemá výraznejšie ubytovacie kapacity, ale atrakcie priamo v meste a jeho okolí sú súčasťou atraktívnej ponuky regiónu Liptov. Rieky Belá a Váh, na ktorých sútoku sa mesto nachádza, sú výborné na rafting. Len niekoľko kilometrov vzdialené Múzeum liptovskej dediny v Pribyline je významnou atrakciou regiónu, ktorá ukazuje históriu, tradície a život tunajších ľudí v minulosti. Návštevníkom mesta by som určite odporučila aj návštevu tunajšieho arboréta, samozrejme hradu a kaštieľa, ale aj veľmi atraktívneho podchodu, kde je vo forme grafity zachytená história mesta,“ povedala riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková.

Magister Donč bol zároveň zvolenský veľžupan a iniciátor väčšiny kráľovských reforiem týkajúcich sa Slovenska. Podporoval rozvoj baníctva a miest. V roku 1341 v Liptovskom Hrádku postavil stredoveký hrad. V roku 1603 Mikuláš Šándorfy s manželkou Magdalénou Zai pristavili k hradu renesančný kaštieľ. Ďalším významným rokom v dejinách mesta bol rok 1805, kedy sa František Wisner z Morgenšternu zaslúžil o status mesta pre osadu Hrádok a založil tiež prvú lesnícku školu.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: dromedar.sk
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa