Záver týždňa v znamení vína a rytierov: Pozrite si TIPY NA VÍKEND

2016-09-05 08:00:00 |   |    | 

Počasie nám sľubuje jeden z posledných slnečných víkendov v tomto roku a bola by škoda zostať doma. Na viacerých miestach Slovenska je pritom pripravených viacero zaujímavých podujatí. Pozrite si naše tipy na víkend a inšpirujte sa.



 

Počasie nám sľubuje jeden z posledných slnečných víkendov v tomto roku a bola by škoda zostať doma. Ak sa toho naviac deje toľko zaujímavého. Pozrite si naše tipy na víkend a inšpirujte sa.

 

BRATISLAVA

V sobotu 10. septembra 2016 sa koná Deň otvorených dverí v SND. Slovenské národné divadlo opäť otvorí svoje brány všetkým zvedavým divákom, pre ktorých pripravili pútavý program a zaujímavé atrakcie. Tešiť sa môžete na obľúbené prehliadky zákulisia novej budovy a Umelecko-dekoračných dielní, autogramiádu svojich obľúbených hercov, tanečníkov a spevákov, workshopy venované divadelným remeslám, Kino SND venované našim zosnulým umelcom a ako čerešničku na torte – premiéru inscenácie pre deti Nepredajme nevestu! s Mariánom Vanekom.

 

TRNAVA

Centrum Trnavy sa tento víkend opäť premení na stredoveký jarmok. Počas štyroch dní, od 8. do 11. septembra, si návštevníci môžu pozrieť ukážky ľudových remesiel – práce šikovných rúk kováčov, drotárov, šúpoliarok, rezbárov či medovnikárov. Samozrejme, nebudú chýbať ani tradičné jarmočné špeciality – lokše, husacina, víno a burčiak. Pre deti aj dospelých mesto pripravilo kolotoče a hudobné vystúpenia až 29 interpretov na Trojičnom námestí. Súčasťou jarmočného programu bude aj Rozlúčka s letom, kde vystúpia Adam Ďurica a kapely Para a Hudba z Marsu.

Aj tento rok sa môžu tešiť na obľúbené podujatie Stredovek pod hradbami, kde svoje bojové formácie predstavia stredovekí šermiari, rytieri a žoldnieri.

 

KOŠICE

Od 8. do 10. septembra 2016 dočkajú svojho 10. ročníka Košické slávnosti vína. Už tradične privedú do metropoly východu vinárov zo Slovenska i zo zahraničia, ktorí ponúknu to najlepšie, čo sa v ich vinohradoch za uplynulé roky urodilo. Chýbať nebudú ani vystavovatelia, ktorí prispejú delikatesami ako stvorenými na konzumáciu pri poháriku vínka – či už olivami, paštétou alebo syrmi. Nezabudne sa ani na najmenších – v Katovej bašte sa budú piecť palacinky s domácim džemom a v Dolnej bráne štrúdle. Dovedna tak sa predstaví vyše 40 spoločností, ktoré spája láska k dobrému vínu a skvelej nálade. ‚Vychytávkami‘ tohto ročníka budú Lisovanie hrozna a Ohňová šou pri Dolnej bráne. Do Katovej bašty prinesú zábavu hudobné skupiny a DJ-i.

 

BANSKÁ BYSTRICA

V piatok sa v Banskej Bystrici začína obľúbený Radvanský jarmok,ktorý potrvá do nedele 11. septembra. V tomto roku bude venovaný prvkom, ktoré sa dostali do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska a sú prepojené s Banskou Bystricou - modrotlači a viachlasnému horehronskému spevu.

 

TRENČÍN

Tradičnými remeslami a kultúrnym programom opäť ožije námestie pod Trenčianskym hradom, počas 30. ročníka tradičného mestského festivalu Pri trenčianskej bráne. Trojdňový program prinesie okrem tradičného remeselníckeho jarmoku s dobrým jedlom a lahodným burčiakom skvelú zábavu. V sa predstavia kapely Circus Problem a Fuera Fondo. V sobotu prinesú na Mierové námestie dobrú náladu Funny Fellows, Vrbovskí víťazi, Družina a večer zahrá svoje najznámejšie hity Zuzana Smatanová.  Farská ulica návštevníkov prenesie do minulosti – ožije tu historická kuchyňa, kováčska dielňa, šermiari a potulní komedianti. Pre deti sú pripravené pastierske hry, netradičné adrenalínové aktivity, tvorivé dielne a detské divadielka. V nedeľu sa môžu milovníci dychovky tešiť na koncert jubilujúcej 150-ročnej Drietomanky, trojgeneračným programom sa predstavia Kopaničiarik, Kopaničiar a Kopa z Myjavy.

Trenčín čaká od piatku do nedele aj 2. ročník Trenčianskeho polmaratónu. Okrem klasického polmaratónu, štafety a detských behov pribudnú aj iné disciplíny ako napríklad beh o Matúšov groš, ktorý je venovaný deťom základných a stredných škôl. Druhý deň sa bude konať Inline polmaratón v priemyslenom parku v Trenčíne. V nedeľu okrem samotného polmaratónu pribudne aj rodinný beh, ktorého dĺžka bude mať približne 4 km. Takže sa ho môžu zúčastniť aj rekreační bežci.

 

ŽILINA

V sobotu 10. septembra 2016 môžete prežiť deň v spoločnosti rytierov, sokoliarov a stredovekej atmosféry v čarokrásnom prostredí pri gotickom kostole Všetkých svätých v Ludrovej. Pre návštevníkov sú opäť pripravené Slovenské rytierske dni a pestrý program, ktorý sa bude venovať rôznym častiam tajomného stredoveku a stredovekému životu. V Ludrovej sa môžete opäť tešiť na skupinu historického šermu a svoje umenie vám predvedú sokoliari. Pre odvážnejších návštevníkov bude pripravená vychádzka na koňoch. Malých aj veľkých rytierov potešia tradičné akadémie, pri ktorých si môžu vyskúšať svoje rytierske schopnosti. Chýbať nebude ani stredoveký remeselný trh s unikátnym dreveným kolotočom. Pre zberateľov pečiatok do pasov slovenského rytiera bude čakať kniha – Templári legendy cti a slávy, ktorú si vyslúžili svojou vytrvalosťou v navštevovaní našich podujatí.

 

ČERVENÝ KAMEŇ

Slovenské kapely a interpreti Tublatanka, Desmod, No Name, Horkýže Slíže, Inekafe, Rytmus, Majk Spirit, Adam Ďurica či Kristína a hostia z Českej republiky Chinaski, Divokej Bill a David Koller sa predstavia v sobotu 10. septembra na hrade Červený Kameň na hudobnom festivale Slovenské hrady. V Českej republike mimoriadne úspešný projekt bude mať na Slovensku premiéru. Festivaly na hradoch lákajú bezplatnými prehliadkami hradov a zámkov, oslovujú ľudí, ktorí milujú históriu a zároveň k historickým pamiatkam priťahujú fanúšikov súčasnej populárnej hudby. Festival Slovenské hrady sľubuje celodenný program pre celé rodiny. Účastníci môžu využiť bezplatné prehliadky hradu, detský kútik, pripravujú sa aj výtvarné súťaže.

 

NOVÁ DUBNICA

V rámci Dňa mesta Nová Dubnica sa v sobotu 10. septembra 2016 uskutočnia trhy umeleckých remesiel a gazdovské trhy na Mierovom námestí v Novej Dubnici. V programe sa predstavia - Funny Felows a hudobná skupina M, Michal David revival. Na námestí budú detské atrakcie, hry a súťaže, prezentácia hasičov a záujmových organizácií mesta. 

 

STUPAVA

Stupava opäť ožije históriou, v sobotu 10. septembra 2016 vás čakajú Stupavské kaštieľske slávnosti. V miestom parku za stupavským kaštieľom môžete vidieť bohatý program pre malých aj veľkých! Čakajú vás šermiarske vystúpenia (každú hodinu), množstvo zábavných atrakcií, historické vojenské tábory a stredoveký deň po zotmení zakončí ohňová show. Brány kaštieľa sa otvoria od 11:00 h., program začína od 14:00 h.

 

RAKÚSKO

V nedeľu vás na zámku Schloss Hof čaká Veľká slávnosť koní. Na zámockej lúke bude pripravený zaujímavý program, v ktorom štvornohí obyvatelia statku zabavia deti aj dospelých. Elegantné kone a ľúbezné biele oslíky budú zohrávať hlavnú úlohu počas nezabudnuteľnej zvieracej šou. V hanbe neostanú ani poníky, ťavy a ostatní štvornohí miláčikovia zo zámku, ktorí predvedú rôzne artistické kúsky. Všetci návštevníci sa môžu tešiť na rozmanitý program: Na úvod sa zvieratá predvedú v cirkusových lekciách, nasledovať budú originálne jazdecké štýly a vrcholom programu budú razantné jazdy na kočoch, ktorých netradičné i humorné záprahy budú vtipom a šarmom nadchýnať publikum. S viac ako 240 zvieracími obyvateľmi je statok zámku Schloss Hof raj pre všetkých milovníkov zvierat. Netradičné staro-rakúske rasy domácich zvierat ako štvorrohé kozy, skrutkorohé ovce ale aj exotické alpaky a dromedáre čakajú na svojich obdivovateľov.

 

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa