Na vlastnej koži: 8 TOP miest, ktoré treba vidieť na Liptove a Orave

2017-01-25 00:01:00 |   |    | 

Nové atrakcie, ale aj overená klasika. Orava a Liptov vám ponúkajú množstvo zaujímavostí a turisticky atraktívnych cieľov. Ak máte pred sebou len pár dní, nemôžete stihnúť všetko, čo vám tento úžasný región ponúka. I preto sa sem oplatí vždy vrátiť a pozrieť si stále iné miesta, ktoré sú niekedy dobre ukryté pred očami zvedavých turistov. Napríklad tak, ako sme to urobili my.



 

ZOO Kontakt

Vašu cestu regiónom môžete začať napríklad v ZOO Kontakt pri Liptovskom Mikuláši. Tá nabrala na popularite práve tento rok pred letnou sezónou, keď sa im podarilo získať nového vzácneho spoločníka. Medvedík Kubko už síce poriadne podrástol, no ešte stále je najobľúbenejšou atrakciou mikulášskej ZOO. V súčasnosti už platia pre vstup k nemu obmedzené pravidlá, keď do klietky môžu vojsť len ľudia nad 130 cm. V budúcnosti sa podľa jeho správania rozhodne, či budete môcť  pohladkať jeho extra jemný kožúšok aj naďalej, alebo zostane kontakt s ním obmedzený.

Okrem medvedíka môžete navštíviť aj zajačiky, bieleho leva, pelikána, kengury, papagáje, polárne líšky, prasiatko a ďalšie zaujímavé zvieratká. Môžete si tiež zajazdiť na malom poníkovi. ZOO bude v prevádzke aj v zime, no otváracie hodiny sa prispôsobia západu slnka. Momentálne sa zatvára o piatej, no potom to môže byť o čosi skôr. Vstupné je 5 eur a zakúpiť si môžete aj potravu v podobe granúl pre bylinožravce.

 

Partizánska Ľupča

Na vašom výlete sa vyberte aj k menej známym miestam, ktoré však stoja za vašu návštevu. Partizánska Ľupča sa nachádza neďaleko Liptovskej Mary a ponúka skvelú prehliadku typickej nemeckej meštianskej architektúry. Pôvodné domčeky v centre sú odkazom na časy, keď bola ešte nemeckou kolóniou. V roku 1946 však Nemcov z mesta násilne vyhnali a z Nemeckej sa stala Partizánska Ľupča. V centre sa nachádza tiež drevený mostík ponad rieku a historický kostolík.

 

Skanzen Zuberec

Od Partizánskej Ľupče sa pustite popri Liptovskej Mare na cestu do rázovitej dedinky Zuberec. Všímajte si počas nej krásne výhľady, keď sa priehrada z niektorých miest bude javiť ako naše malé slovenské more. Prvou atrakciou v Zuberci je historický skanzen. Vstupné do neho je 3 eurá a môžete si so sebou priniesť aj psíka na vôdzke. Nádherná príroda v okolí umocňuje pravú atmosféru bývalých dediniek. V jednotlivých domčekoch si môžete pozrieť nielen, ako žili naši predkovia v minulosti, no taktiež vás zaujmú ukážky pôvodného remeselníctva ako napríklad práca s drevom alebo keramikou. Súčasťou prehliadky je aj pohostenie v jednej z dreveníc. Počas jesenných a zimných mesiacov je skanzen otvorený do 15:30.

 

Brestovská jaskyňa

V tesnom susedstve skanzenu sa nachádza novinka v podobe Brestovskej jaskyne, ktorá bola verejnosti sprístupnená len tento rok. Vstupné je 8 eur a prehliadka začína približne každú hodinu a pol, mimo hlavnú sezónu je frekvencia nižšia. Odporúčame vám vziať si do jaskyne staršie oblečenie, pretože najmä cestou späť sa môžete na rebríkoch zašpiniť. Počítajte s tým, že sú tam užšie priestory a pokiaľ nemáte radi takéto úseky, radšej na prehliadku nechoďte. Rovnako nie je vhodná pre ľudí s obmedzenými pohybovými schopnosťami. Jaskyňa nie je elektrifikovaná, pred vstupom dostanete helmu so svetlom, čo vám prinesie osobitý zážitok. V jej priestoroch je vysoká vlhkosť a keď prší, dážď prechádza až dovnútra.

 

Františkova huta

Cestou späť sa už vyberte smerom na Dolný Kubín, aby ste si urobili okružnú jazdu a pozreli ďalšiu časť tohto regiónu. V obci Nižná sa nachádza Františkova huta, ktorá patrí medzi vzácne technické pamiatky na Slovensku. Pamiatka je bezplatná a voľne prístupná. V 19. storočí sa v tunajšej hute vyrábalo železo. No kvôli horšej kvalite a zrušeniu poddanstva sa výroba úplne zrušila a budova začala chátrať. V súčasnosti sú z nej už len ruiny a počas leta sa tam pravidelne koná folkový festival.

 

Kaštieľ a Hviezdoslavov rodný dom

Po ceste ďalej budete prechádzať cez Podbiel, kde sa zachovalo viacero pôvodných dreveníc. Dostanete sa až do Dolného Kubína, kde si môžete pozrieť múzeum venované Hviezdoslavovi. Keď chcete vidieť pamätník na mieste jeho rodného domu, treba zájsť do Vyšného Kubína. Mimochodom, na rovnakom mieste sa narodila aj Margita Figuli. Okrem pamätníka sa tam nachádza aj pekný zrekonštruovaný kaštieľ, ktorý momentálne ešte nie je prístupný.

 

Drevený artikulárny kostolík, Leštiny

Ak máte dostatok času, vyberte sa ešte smerom na obec Leštiny. Na pravej strane na kopci tam nájdete historický artikulárny kostolík, ktorý má nádherný maľovaný interiér a pozrieť si môžete tiež vzácny barokový oltár. Dvere do areálu sú zavreté, no stačí otvoriť zaistenie klincom a môžete sa prejsť aspoň popri jeho exteriéri. Pokiaľ máte záujem o prehliadku vnútorných priestorov, kontaktujte sprievodkyňu, ktorej telefónne číslo je napísané priamo na vstupnej bráne.

 

Vodopád, Lúčky

Do kúpeľov Lúčky sa dostanete horskou cestičkou, ktorá však nie je v zime dobre udržiavaná. Takto sa ľahko dostanete k tunajšiemu vodopádu, ktorý sa nachádza v blízkosti hlavného kúpeľného domu. Príjemným relaxom nakoniec môžete zavŕšiť váš pestrý výlet a naplánovať si jeho pokračovanie napríklad vo Vlkolínci, na Oravskom hrade, v skanzene Havránok alebo v mestskom múzeu v Ružomberku.

 

Autor: David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: dromedar.sk
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
4.1/5 (9 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa