Pohronská hradná cesta - 60 kilometrov, 14 hradov a mnoho ďalších pamiatok

2019-04-20 12:00:00 |   |    | 

Jednotný postup pri budovaní turistickej infraštruktúry Pohronskej hradnej cesty môže priniesť zvýšenie jej atraktívnosti a návštevnosti. To bolo hlavnou myšlienkou workshopu, ktorý v uplynulých dňoch organizovali oblastné organizácie cestovného ruchu Región Gron a Stredné Slovensko v spolupráci s Rozvojovou agentúrou Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) a ďalšími zainteresovanými partnermi.




Pohronská hradná cesta približne na 60 kilometrov dlhej trase aktuálne zahŕňa 14 hradov a hradných ruín či iných pamiatok. Niektoré z nich sú už zaniknuté, ako hrad Breznica, Rudno, Teplica, Žakýl či Peťuša. Ide o novovznikajúci projekt cestovného ruchu v rámci tematických produktových línií Banskobystrického kraja," priblížil Ratibor Mazúr z hradu Revište, ktorý je autorom myšlienky budovania Pohronskej hradnej cesty.

Priblížil, že cieľom koordinovanej spolupráce z úrovne organizácií cestovného ruchu je zvýšiť návštevnosť jednotlivých zastávok Pohronskej hradnej cesty, prezentovaných na webovej stránke www.pohronskehrady.sk.

Pohronská cesta sa v minulosti križovala vo Zvolene so známou historickou severojužnou cestou Magna via. Stálo pri nej viacero hradov, ktoré mali najmä strážnu funkciu.

Tieto pamiatky sú dnes prístupné nielen autom, peši či na bicykli, ale aj po rieke,“ uviedol Ján Beljak, predseda Komisie regionálneho rozvoja a cestovného ruchu Krajského zastupiteľstva BBSK a vedúci výskumu na Pustom hrade. Zároveň potvrdil, že je jednoduchšie verejnosti propagovať pamiatky, ktoré sú nejako prepojené, ako tie, čo stoja samostatne. Podobným príkladom sú hrady v nemeckom Porýní.

Preto účastníci stretnutia spoločne diskutovali o charakteristických prvkoch turistickej infraštruktúry a servisu pre návštevníkov jednotlivých lokalít na Pohronskej hradnej ceste s ohľadom na špecifiká a historické jedinečnosti každej z lokalít.

V prvej fáze projektu sú do spoločných aktivít už zapojené hrady Revište, Šášov, Pustý hrad, Zvolenský zámok, ale i zaniknutý hrad Peťuša a opevnený benediktínsky kláštor v Hronskom Beňadiku. Zámerom je na základe spoločných znakov týchto pamiatok vybudovať jednotný nadčasový turistický mobiliár na Pohronskej hradnej ceste, a to na samotných hradoch, ako aj na prístaviskách a kotviskách na vodnej trase.

Výstupy z tohto workshopu budú slúžiť ako podklady na vyhlásenie architektonicko-krajinárskej súťaže na vytvorenie jednotného katalógu prvkov mobiliára, ktorej garantom bude Slovenská komora architektov. Víťazný návrh jednotlivých prvkov mobiliára, ako sú navigačné tabule a smerovníky, odpočinkové miesta, detské preliezačky, fotopointy, informačné tabule a podobne, by mal byť následne na jednotlivých lokalitách Pohronskej hradnej cesty postupne realizovaný,“ vysvetlila Iveta Niňajová, predsedníčka Krajskej organizácie cestovného ruchu Banskobystrický kraj.

Okrem mobiliára sa podľa nej už pripravuje aj prvý propagačný materiál, ktorého úlohou bude stručne informovať o lokalitách na Pohronskej hradnej ceste, a tým dostať do povedomia návštevníkov tento projekt ešte pred prichádzajúcou letnou turistickou sezónou.

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: archív
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa