Severovýchod láka aj cez zimu: Top aktivity v Bardejove a okolí práve teraz

2020-01-17 12:00:00 |   |    | 

Severovýchod Slovenska je atraktívny pre cestovný ruch celoročne. Hlavná sezóna sa síce sústreďuje na leto, ale aj zima poskytuje dostatok možností na turistické vyžitie. Toto sú najväčšie lákadlá Bardejova a okolia v týchto mesiacoch.



 

Radomír Jančošek, riaditeľ oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) „ŠARIŠ“ – Bardejov k tomu hovorí: ,,Časť turistických chodníkov a cyklotrás sa v zime mení na lyžiarske terény pre bežky, ale časť z nich slúži aj na zimné prechádzky, hlavne keď je menej snehu. V Bardejove a Bardejovských Kúpeľoch je cca 40 km značených turistických trás a cca 10 km cyklotrás, tzv. liečivých singletrackov. Vo Svidníku je zas lesopark Dukla. V posledných rokoch sa obnovili, či pribudli v nich lavičky, altánky, táboriská na opekanie, náučné chodníky a informačné tabule. V regióne je viacero rozhľadní, ktoré umožňujú atraktívne výhľady po krajine. K najznámejším patrí rozhľadňa na Kamennej hore medzi Bardejovskými Kúpeľmi a Bardejovom, či  rozhľadňa Čierna hora nad mestom Svidník. Neďaleko Svidníka je aj rozhľadňa Rohuľa a rozhľadňa Stavok.

 

ŠPORT

Lyžiarske stredisko Regetovka vlani neotvorili a tento rok  tiež nie. Záujem zjazdových lyžiarov sa preto sústreďuje na lyžiarske stredisko Makovica, ktoré tento rok otvorilo 11. januára, má jeden z najnižšie položených svahov na Slovensku a ponúka okrem 950 metrovej zjazdovky aj snowpark s deviatimi prekážkami. Dlhodobo ešte lepšie snehové podmienky poskytuje lyžiarske stredisko Medvedie, ktorého prednosťou sú 3 vleky a prírodný sneh.

Alternatívou je bežkovanie. ,,Trasy v kompetencii OOCR ŠARIŠ sa snažíme  udržiavať, hneď ako napadne trochu viac prírodného snehu.  Už tretiu zimu by mala byť  v prevádzke trasa 5+5 km tam a späť na hrebeni od Mihaľova – Bardejov po Grigľovu roveň. Ďalšou je odvlani trasa Vinbarg Bardejov – Čerešňa Bardejovské Kúpele,  zhruba s dĺžkou 5+5 km – tam a späť. Opakovane ju budeme  udržiavať skútrom. Tieto trasy nie sú počas roka udržiavané, lebo sú to zväčša lúky s poľnými cestičkami, po ktorých sa presúva poľnohospodárska a lesnícka technika a naviac ich rozryjú štvorkolky 4x4. Preto sa trasy dajú vytvoriť až po výdatnejšej nádielke snehu, aby sa dala vytvoriť podkladová vrstva. Trasy sú vyznačené  v aktuálnych turistických a cykloturistických mapách Bardejovských  Kúpeľov,“ vysvetľuje R. Jančošek.

Menej zdatným bežkárom odporúča 3 trasy  a to chodník Ostrá hôrka – Bardejovské Kúpele (4 km), trasu Vila Orlík - Čerešňa Bardejovské Kúpele (7 km) a nakoniec chodník sklad kúpaliska Bardejovské Kúpele  - Kyslíková cesta – jazierko  Bardejovské Kúpele (3 km). Pre aktívnych bežkárov odporúča v areáli kúpeľov 2 bežecké okruhy - chodník Vila Orlík- Čerešňa- Tri studničky - kúpalisko Bardejovské Kúpele (9 km) a Bardejovské Kúpele smer hrad Zborov - Zimná studňa - jazierko (5 km).

Priaznivcom zimných športov  slúži každoročne aj klzisko Svidník s odkrytou ľadovou plochou. Web: sportoviska.zoznam.sk. Na možnosť využitia športovej haly na futbal, volejbal, tenis, florbal, bedmintom, bowling, fitness láka aj Šport Centrum Svidník.

 

WELLNESS

Po lyžovaní, alebo aj namiesto neho dobre padne zaplávať si a pohovieť v teplej vode. Na severovýchode Slovenska je k dispozícii vodný raj Aquaruthenia Svidník s krytými bazénmi a wellness s celoročnou prevádzkou.

Bardejovské Kúpele sa nachádzajú 5 km od Bardejova. Patria k najobľúbenejším a najstarším slovenským kúpeľom. Hostia majú na výber z dvoch wellness komplexov. Väčšie Wellness Spa - bazénový a saunový svet je v hoteli Ozón a menšie (bez plaveckého bazénu) je v kongresovom hoteli Alexander. V komplexe Wellness Spa je možné využiť denne bazén a saunový svet.

 

KULTÚRA

Priamo v meste Svidník sa nachádza aj Slovenské národné múzeum - Múzeum ukrajinskej kultúry, jedinečné, špecializované a najstaršie národnostné múzeum na Slovensku. Jeho súčasťou je skanzen ľudovej architektúry so vzácnym dreveným chrámom a Galéria Dezidera Millyho, ktorej dominantou je súbor ikon, patriacich medzi najstaršie zbierkové predmety múzea. V kategórii národných kultúrnych pamiatok je v okolí Svidníka jedenásť drevených chrámov východného obradu.

Pre turistov je celoročne otvorené Vojenské múzeum s expozíciou priamo vo Svidníku. Jedny z najlepších pozorovacích podmienok na Slovensku má Hvezdáreň Roztoky.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: OOCR Šariš - Bardejov

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa