Skvelá iniciatíva: Obec na východe spustila atraktívny projekt pre turistov

2020-02-04 08:00:00 |   |    | 

Projekt vodnej zážitkovej cesty, ktorý pripravila obec Oborín v okrese Michalovce, má zvýšiť atraktivitu priľahlého regiónu pre turistov. V obci, katastrom ktorej pretekajú tri východoslovenské rieky, vybudovali zásluhou cezhraničného projektu náučný chodník a cyklochodník, v zrekonštruovanom vidieckom dome zriadili múzeum a zakúpili lode a bicykle.




"Hlavne sme to robili pre cestovný ruch. Chceme ukázať tú vodnú cestu, ktorá je prepojená s národným parkom Aggtelek," priblížil starosta Oborína Arpád Csuri s tým, že práve Aggtelecký národný park je maďarským partnerom projektu. Ako vyplýva z projektových propozícií, jeho cieľom je sprístupniť cezhraničnú oblasť medzi Tokajom a Oborínom na rieke Bodrog a jej prítokoch na úseku 80 kilometrov pre vodný cestovný ruch, cykloturistiku a jazdy na koňoch.

Potenciálom má byť najmä záujem maďarských turistov o podobný druh rekreácie. Celkový počet vodných turistov sa tu odhaduje na 15.000. Predpokladom pre niekoľkodňový aktívny odpočinok v oblasti susediacej s maďarským Tokajom je nielen chránené vtáčie územie pri rieke Laborec, ale i samotné rieky Laborec a Latorica pretekajúce cez kataster Oborína.

Ako Csuri uviedol, v rámci projektu zakúpili a zrekonštruovali vidiecky dom, ktorý bude slúžiť ako múzeum, vybudovali cyklistický chodník s dĺžkou 11,6 kilometra, revitalizovali mŕtve rameno Laborca a tiež vybudovali náučný chodník s mostíkmi vedúcimi ponad vodu. "Súčasťou chodníka je rozhľadňa. Vytvorili sme ju kvôli vtáctvu, aby návštevníci mohli sledovať vtáctvo, ale i prírodu," doplnil.

Aby mohli návštevníkom regiónu poskytnúť celý balík služieb, v rámci projektu obec zakúpila i lode a člny na elektrický pohon, ktoré budú záujemcom prenajímať. Na prenájom tiež budú dostupné bicykle. "Aby turisti mohli sledovať širšie okolie Oborína, chránenú krajinnú oblasť, máme zakúpený koč," doplnil Csuri s tým, že nákup dvoch huculských koní, ktoré do koča zapriahnu, je plánovaný na jar.

Vtedy počítajú i so zvýšeným záujmom návštevníkov o nové atraktivity. Ako však Csuri dodal, obec v spolupráci s obecným zastupiteľstvom v súčasnosti hľadá spôsob, akým sa budú atraktivity prevádzkovať. Dosiaľ sa im ako najvhodnejšie riešenie javí ich prenajatie súkromnému subjektu.

Celkové náklady na projekt Realizácia vodnej zážitkovej cesty po rieke Bodrog a jej prítokoch predstavovali sumu 503.520 eur. Okrem prostriedkov získaných z EÚ v rámci Interregu prispelo na jeho financovanie sumou 50.352 eur i ministerstvo pôdohospodárstva. Obec projekt spolufinancovala vo výške 25.176 eur.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR - Roman Hanc
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa