Žena v Iráne: Zuzana spoznala, aké je byť turistkou v krajine obmedzení

2018-02-24 00:00:00 |   |    | 

Ženy v Iráne síce majú rovnocenné postavenie s mužmi, ale napriek tomu žijú pod nadvládou obmedzení a zákazov. Slovenka Zuzana nám porozprávala, ako sa s nimi počas návštevy krajiny vyrovnala ona.



 

Cestu do Iránu sme si naplánovali na mesiac október. V tomto období sa teplota drží na príjemných 25 stupňov. Čas strávený v silno moslimskej krajine bol pre nás nezabudnuteľným zážitkom, najmä vďaka ľuďom, ktorých sme mali možnosť spoznať.

Náš 10-dňový výlet sme začali v hlavnom meste Teherán. Už pri pristátí som si dávala na hlavu šatku, ktorou som si zakryla vlasy. Ženy síce majú rovnocenné postavenie s mužmi, ale napriek tomu žijú pod nadvládou obmedzení a zákazov. Nesmú podať prvé chlapovi ruku, už od siedmeho roku musia nosiť vládou nariadený hidžáb – šatku, ktorou si zakrývajú vlasy. Majú určené, aké oblečenie môžu nosiť na verejnosti - nesmie byť veľmi farebné ani obtiahnuté (najmä na prsiach a zadku). Ženy a dievčatá musia mať zakryté vlasy, ruky a nohy. Ak by boli príliš odhalené, odchytí si ich morálna polícia.

Pred návštevou Iránu som sa z toľkých obmedzení cítila trochu nesvoja. Mala som obavy, ako sa tu ku mne ako k žene budú chovať. Ostala som však veľmi milo prekvapená. Po pár dňoch som zistila, že Iránci sú skvelý národ a všetky moje obavy boli márne. Muži si ženy cenia a majú k nim rešpekt. Otvárali mi dvere, dokonca v metre sa predbiehali, kto ma prvý pustí sadnúť. Veľa z nich sa nás pýtalo, ako sa nám v Iráne páči a pozývali nás do svojich príbytkov na typický čierny čaj. Toľkú milosť a pohostinnosť som zatiaľ nikde inde nezažila.

Počas nášho pobytu sme mali šťastie, že sme mohli cestovať v spoločnosti mladých Iráncov. Previedli nás po miestach turistami nepoznanými, porozprávali nám o živote v Iráne a ochutnali sme s nimi tradičné iránske jedlá. Po celý čas sa o nás starali, odpovedali na naše zvedavé otázky a my zase na tie ich. Všetko nám chceli platiť, keď sme im navrhli, že tento krát pozývame my, rázne odmietli. Turistu si naozaj vážia a zniesli by im aj modré z neba, a to doslova.

 

Najobľúbenejšia činnosť Iráncov – pikniky

Páčilo sa mi, ako boli parky vždy plné ľudí sediacich na deke vychutnávajúc si svoje jedlo. Boli to celé rodiny alebo veľké partie mladých ľudí. Smiali sa, rozprávali, spievali, bolo vidno, ako si užívajú čas strávený spolu.

Vďaka našim iránskym kamarátom sme mali možnosť pochopiť, ako mladí vnímajú Irán. Veľa z nich nie je spokojných so súčasnou situáciou. Chcú cestovať, spoznávať, byť slobodní. Sloboda je to, čo im v mnohých ohľadoch bohužiaľ chýba. Krajiny, kam môžu naozaj ísť, je tak málo, že ich spočítate na jednej ruke. Práve tam som si uvedomila, aké máme šťastie, že žijeme v Európe. Že žijeme v krajine a v režime, v ktorom máme slobodu, či už v cestovaní alebo už len v tom, čo si dáme na seba. V krajine, kde žena má skutočne rovnaké práva ako muž a nie je nijako obmedzovaná. 

Iránske ženy sú veľmi pekné. Napriek tomu, že musia byť zahalené a veľakrát im vidno len tvár, dajú si na sebe záležať. Dokonalý make-up je priorita a veľa z nich si necháva spraviť plastiku nosa. Keď sme sa pýtali na školstvo, jedna vec ma skutočne zarazila. Od základnej školy, cez strednú a niekedy aj vysokú školu, sú dievčatá a chlapci oddelene. Čo je dôvodom, prečo majú problém nadväzovať vzťahy s opačným pohlavím.

 

Čo vidieť v Iráne

Irán je nádherná krajina, ktorá stojí za to, aby ste jej dali šancu. Nebojte sa žiadnych teroristov alebo iných nepokojov. Jediné, čo tam nájdete, sú srdeční ľudia, ktorí sa budú tešiť z vašej návštevy. Oplatí sa vidieť mešity, z ktorých som občas ostala taká vyjavená, že som len stála s otvorenými ústami.

Navštívte mesto Qom, ktoré patrí medzi najposvätnejšie mestá v Iráne a je centrom šiítskeho islamu. Taktiež odporúčam mesto Esfahán, ktoré má najkrajšie námestie, aké som kedy videla. Obklopené je mešitami a veľkým bazárom, kde kúpite krásne iránske obrusy, keramiku, koberce a desiatky iných vecí. Na svoj zoznam miest si nezabudnite pridať dedinku Abyaneh.

Prespite na púšti Maranjab pri meste Esfahán. Vyskúšajte ich famóznu kuchyňu - najtradičnejšie jedlo kebab (hovädzie alebo jahňacie mäso) s výborným nekysnutým chlebom lavaš, tradičné perzské jedlo abgušť, známe tiež pod menom dizi a iné.

Návšteva Iránu je najmä o ľuďoch. Zoznamujte sa, skúste couchsurfing, nebojte sa prijať pozvanie na čaj. Debaty s týmito ľuďmi vám dajú iný pohľad na život a zistíte, že nie všetko je tak, ako z nášho vzdialeného domova vyzerá.

 

- Zuzana Lukáčová -

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: archív

Hodnotenie článku:
3.9/5 (38 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa