Zápisky z cesty naprieč Kaukazom: Tajuplné Arménsko

2018-09-30 00:00:01 |   |    | 

Z našich končín sa do Arménska nedostanete tak rýchlo a lacno ako je to v prípade Gruzínska, a preto sme sa v rámci našich kaukazských dobrodružstiev rozhodli nevynechať ani túto starobylú hornatú krajinu. Arménsky ľud patrí totiž medzi najstaršie národy na svete.



 

Prvým mestom nášho záujmu sa stalo Gjumri. Toto mesto zasiahlo v roku 1988 silné zemetrasenie, následkom čoho sa ekonomika dodnes nepozviechala a niektoré časti mesta sú ešte stále v ruinách. Pri návšteve Gjumri vás určite ohúri rozsiahle námestie Vardanank so sochou svätého Vardana, arménskeho svätca a vojenského lídra.

Okrem toho v meste nájdete aj Matku Arménsku, Kaplnku archanjela Michala a tzv. Horu česti - pamätný komplex a pohrebisko dôstojníkov ruskej ríše, ktorí zomreli v rusko-tureckých vojnách.

V ten deň naše cesty viedli ďalej do mesta Ečmiadzin (Vagharshapat), kde sme navštívili sídlo Arménskej apoštolskej cirkvi. Ečmiadzin je najposvätnejším miestom pre všetkých Arménov a jeho význam by sa dal porovnať k Vatikánu, keďže Arméni boli prvý národ, ktorý prijal kresťanstvo. Ečmiadzinská katedrála je súčasťou obrovského chrámového komplexu spolu s Bránou kráľa Tiridata, Bránou svätého Gregora, Kostolom svätých archanjelov, Teologickým inštitútom a mnohými ďalšími starobylými budovami kresťanského významu.

Ak túžite po viac autentickom zážitku, iný uhol pohľadu vám môže ponúknuť návšteva charitatívnej neziskovej organizácie Kríž arménskej jednoty, kde sa môžete pozrieť, ako arménske spoločenstvo vychováva novú generáciu.

V areáli nájdete rôzne tvorivé dielne, kde deti vyrábajú vlastnú keramiku a koberce, múzeum, reštauráciu s tradičnou arménskou kuchyňou, obchod so suvenírmi, ktoré boli vyrobené priamo tu a tiež galériu zakladateľa, umelca Grigora Machanentsa.

Ďalšou zastávkou je hlavné mesto Jerevan, ktoré je zároveň jedným z najstarších miest na svete. Jeho začiatky siahajú až do 8. storočia pred naším letopočtom. V súčasnosti turistov lákajú upravené námestia, pompézne fontány, široké bulváre, rušné ulice, luxusné bary, a to aj napriek tomu, že Arménsko sa všeobecne považuje za chudobnú krajinu.

Jedným z najkrajších a najnavštevovanejších miest sú veľkolepé Jerevanské kaskády, ktoré sú zdobené rôznymi fontánkami a sochami moderného umenia. Vo vnútri kaskády sú eskalátory, ktoré spájajú výstavné sály múzea moderného umenia Cafesjiana.

Počas potuliek Jerevanom určite nevynechajte návštevu Arménskeho historického múzea na Námestí republiky. Keď vás zaujíma najsmutnejšia udalosti v dejinách Arménska, v tom prípade sa musíte vybrať na vrch Tsitsernakaberd, na ktorom stojí pamätník a múzeum arménskej genocídy.

Okrem vyššie spomenutých turistických zastávok ešte odporúčame návštevu jedinej arménskej mešity, Modrej mešity, ďalej Budovy opery a Katedrály sv. Gregora Osvietiteľa, ktorá je pomenovaná po evanjelizátorovi, ktorý priniesol do Arménska kresťanskú vieru. Cestou z Jerevanu ešte navštívime chrám v Garni. Ide o jedinú stojacu antickú budovu so stĺporadím na území Arménska a bývalého Sovietskeho zväzu.

Po mestskom turizme nás tentoraz čaká ďalšia náboženská pamiatka, kláštor Chor Vhirap, v útrobách ktorého bol väznený Gregor Osvietiteľ, a symbol Arménska, vrch Ararat, na úpätí ktorého podľa knihy Genezis pristál Noe s archou po opadnutí vôd potopy.

Napriek tomu, že Ararat leží na území Turecka, pre Arménov má sentimentálny význam a ešte stále sa považuje za posvätnú horu Arménskeho ľudu.

Vedeli ste, že v Arménsku sa nachádza aj najdlhšia kabínová lanovka na svete? Volá sa Krídla Tatevu, má dĺžku 5,75 km a jedna cesta trvá približne 11 až 15 minút. Na jej konci čaká kláštor Tatev a dychvyrážajúci výhľad na okolité hory.

Našou poslednou zastávkou pred návratom do Gruzínska bolo najväčšie jazero na Kaukaze, Sevan. So svojou rozlohou 1262 km2 pripomína malé more a je obľúbenou dovolenkovou destináciou Arménov.

 

Prečítajte si aj Zápisky z cesty naprieč Kaukazom: To najlepšie zo západného Gruzínska.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Beáta Hajduová

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa