Na Bali po slovensky: Rudo a Elena vybudovali na exotickom ostrove úspešný rezort

2020-02-05 08:00:00 |   |    | 

Na počiatku tohto príbehu bola láska k cestovaniu. Trnavčan Rudo a Banskobystričanka Elena šli skúsiť šťastie do sveta a ostrov Bali ich očaril natoľko, že tam zapustili svoje korene. Dnes vedú v tomto raji na Zemi vlastný potápačský a hotelový rezort a pozývajú doň aj Slovákov.



 

Indonéziu tvorí viac ako 17 tisíc ostrovov. Bali nie je najväčší ani najkrajší z nich, napriek tomu mieri každý rok najviac turistov práve sem. Aspoň na chvíľu vstupujú do iného sveta, kde čas plynie pomaly, stres je neznámym pojmom a všetci sú si priateľmi. Kto raz navštívi Bali, nikdy naň nezabudne. U Ruda a jeho manželky Eleny to platí dvojnásobne, tí sa tu rovno rozhodli žiť.

Do sveta sa vydali hneď po ukončení vysokoškolského štúdia. Chvíľu pôsobili v Británii, Francúzsku, na Cypre, v Thajsku, na Novom Zélande aj na Borneu. A práve odtiaľ si v roku 2006 prišli oddýchnuť na Bali, ktoré im zmenilo život. „Najviac nás zaujala neskutočná diverzita úplne všetkého na tak malom mieste - ľudia, kultúra, príroda a možnosti žiť aktívne... Čokoľvek sa človek rozhodol robiť, všetko bolo na dosah. Už predtým sme žili na iných ostrovoch v Ázii, ale žiaden z nich nebol tak príjemne všestranný,“ vysvetľuje Rudo.

Bali dvojici ponúkol ešte jeden bonus navyše – zamestnanie. Keď prišli na ostrov po prvýkrát, žilo tam len málo Slovákov či Čechov, takže bolo priam povinnosťou rodákov navštíviť. Tak spoznali aj Radku, ktorá viedla potápačské centrum OK Divers. O necelé dva roky sa tam vrátili ako inštruktori potápania a onedlho už rozbiehali vlastné podnikanie. „Rozhodli sme sa, že vybudujeme rezort, ktorý bude poskytovať komplexné služby – nielen pre potápačov, ale aj ľudí, ktorí hľadajú aktívnu dovolenku na Bali a nechcú byť odkázaní len na cestovnú kanceláriu,“ vysvetľuje Rudo.

Začiatky však neboli úplne jednoduché. „Veci tu fungujú inak ako v Európe,“ hovorí Elena. „Úrady, ľudia a dokonca aj čas sa tu vymyká fyzikálnym zákonom. Bali je veľmi špecifické a treba sa pripraviť na to, že veci nepôjdu tak, ako si ich plánujete. Najmä, keď tu máte biznis a chcete, aby bol servis na takej úrovni, ako v Európe. Musíte byť veľmi trpezliví a dobre poznať lokálne pomery.“

Dnes však napriek počiatočným ťažkostiam okrem potápačského centra vlastnia spolu s Radkou v Padangbai aj hotelový rezort s reštauráciou a spa, kde si dokonale oddýchnete. Klientela je medzinárodná, predovšetkým Slováci ale zaiste ocenia, že sa v exotike dohovoria rodnou rečou. Stačí im len kúpiť letenku a o ostatné sa postarajú za nich. „Správame sa k našim hosťom tak, ako chceme, aby sa správali  k nám, keď sme hosťami my,“ uzatvárajú manželia svorne.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: OK Divers
Zdroj: OK Divers

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa