Množstvo cudzokrajnej flóry na jednom mieste nájdete v Arboréte Mlyňany

2014-05-24 12:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Nekonečné obdivovanie pestrej flóry a dlhé prechádzky v krásnom prostredí na rozlohe 67 hektárov v období od apríla do septembra ponúka chránený areál Arborétum Mlyňany. Nachádza sa v obci Tesárske Mlyňany a Vieska nad Žitavou v okrese Zlaté Moravce. Arborétum zaslúžene patrí k najväčším zbierkam aklimatizovaných rastlín v strednej Európe.



Vznik Arboréta Mlyňany sa datuje do roku 1892 a je spojené s menom Štefan Ambrózy-Migazzi, ktorý bol známy svojou zanietenosťou pre prírodu. Nemožno nespomenúť jeho prvého záhradníka, ktorým bol Jozef Mišák. V roku 1951 bolo arborétum vyhlásené za chránený areál a aktuálne patrí Slovenskej akadémii vied. Je rozdelené na niekoľko častí, ktoré sa odlišujú zložením flóry. Nachádza sa tu viac ako 2 300 zaujímavých rastlín pochádzajúcich z rozličných kútov sveta. Okrem toho sa tu počas sezóny koná množstvo zaujímavých spoločenských podujatí pre deti i dospelých. 

 

Náučné chodníky Arboréta Mlyňany

Na rozlohe 40 hektárov sa rozprestiera najstaršia časť chráneného areálu. Je ním Ambrózyho park, ktorý sa začal budovať už v roku 1892. Ak pôjdete stále po červenej, môžete vidieť stovky rokov staré duby, hraby, borievky, tuje, borovice, smreky či tisy. Pozornosť púta aj 35 metrov vysoký sekvojovec mamutí, ktorý patrí k cenným skvostom celého areálu. V parku sa nachádza aj romantický kaštieľ postavený v roku 1894. Je neprehliadnuteľný najmä v máji a júni, pretože ho obklopujú kvitnúce azalky a rododendróny. Prechádzka po tomto náučnom chodníku trvá približne hodinu.

Láka vás flóra pochádzajúca z Ázie, Severnej Ameriky či Kórei? Každej z týchto častí sveta je venovaná plocha, v ktorej sú zoskupené pre ňu typické rastliny. Na 14 hektároch sa rozprestiera náučný chodník približujúci flóru Ázie. Značený je zelenou farbou a nachádzajú sa tu listnaté a ihličnaté dreviny, vodné plochy a pagody. Žlté značenie vás prevedie rastlinstvom Severnej Ameriky. S budovaním tejto časti sa začalo v roku 1974. Okrem typickej flóry túto časť charakterizuje aj drevený zrub. Ďalší náučný chodník je značený hnedou farbou a je zameraný na flóru Kórei. Samozrejme, v Arboréte Mlyňany nechýbajú ani rastlinní predstavitelia pochádzajúci zo Slovenska. Tento chodník je značený modrou farbou a jeho prehliadka trvá zhruba 30 minút.

 

Spoločenské podujatia pre deti a dospelých

Každoročne sa Arborétum Mlyňany otvára v mesiaci máj. Konajú sa tu Ambrózyho dni, ktoré sprevádza bohatý spoločenský program. Ďalším obľúbeným a navštevovaným podujatím je Deň detí, ktorý je spojený s množstvom atrakcií a zábavy určených pre najmenších. Tento rok nebudú chýbať výstavy ruží, jesenných dekorácií či botanická olympiáda. V prípade, že by ste si chceli domov odniesť nejakú rastlinu, nevynechajte návštevu predajne okrasných drevín.

 

Zdroj/autor: arboretum.sav.sk, Mirka, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.5/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa