Do bojnickej ZOO pribudli mláďatá jedného z najstarších vtákov na svete

2019-11-07 12:00:00 |   |    | 

Kolekcia vtákov v Národnej zoologickej záhrade v Bojniciach sa rozrástla o dve mláďatá plameniaka čilského. Jedince jedného z najstarších vtákov na Zemi sa narodili v rôznom období a návštevníci ich môžu pozorovať v expozícii. TASR o tom v stredu informoval hovorca bojnickej zoo Jaroslav Slašťan.




Plameniaky patria vývojovo medzi najstaršie vtáky, na Zemi žijú už 50 miliónov rokov. Vyznačujú sa dlhými tenkými nohami a krkom a typickým tvarom zobáka. U všetkých šiestich známych druhov prevažuje ružové sfarbenie peria.

"Domovom plameniakov sú tropické a subtropické oblasti v Strednej a Južnej Amerike, Európe, Afrike a v Ázii. Vyznačujú sa nápadne ružovým sfarbením peria, na hrudi výrazne tmavším, na krídlach a chvoste tmavočerveným. Nohy majú sivožlté s nápadnými ružovými kĺbmi a chodidlami, zobák kontrastne dvojfarebný," uviedol Slašťan.

Jedince podľa neho žijú vo veľkých spoločenských kolóniách a obývajú morské pobrežné lagúny, ústia riek, močaristé oblasti a slané jazerá až do nadmorskej výšky 4500 metrov. "Samica znáša jediné vajce, ktoré sa liahne za 27 až 31 dní. Rodičia sa o mláďa spoločne starajú asi tri mesiace. Pohlavne dospelé je po štyroch až piatich rokoch," priblížil.

Plameniak čilský je jedným z najpočetnejších druhov plameniakov a v prírode nie je ohrozený. V ľudskej opatere sa môže dožiť aj 40 rokov. "V európskych zoologických záhradách sa chová približne 3000 týchto vtákov. Národná zoo Bojnice chová plameniaky čilské už od roku 1966," dodal hovorca zoo.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa