Do bratislavskej ZOO priletel bocian: Pozrite na tých roztomilých drobcov

21.12.2019 |   |    | 

Záver roka bol v bratislavskej ZOO chovateľsky úspešný. Od októbra do polovice decembra 2019 sa tam narodilo hneď niekoľko roztomilých mláďatiek.



 

Antilopy Nilgau

Dvojvaječné dvojičky antilopy nilgau sa narodili 20. októbra 2019. Samček dostal meno Kumkum a samička sa volá Layvati. U antilop nilgau je ešte jeden prírastok. Samček sa narodil v nedeľu 8. decembra 2019.

Antilopa nilgau je najväčšia ázijská antilopa, ktorá sa prirodzene vyskytuje v trávnatých oblastiach Indie, Nepálu a Pakistanu. Názov „NILGAU“ pochádza z hindčiny a v preklade znamená „modrý býk“. U týchto antilop je viditeľný výrazný pohlavný dimorfizmus. Samce sú väčšie, majú na hlave jednoduché tmavosivé rožky, dlhé 25 až 30 cm a srsť majú modro-sivej farby. Samice sú menšie, nemajú rohy a bývajú hnedo sfarbené. Spoločným znakom pre obe pohlavia je čiernobiele pruhovanie na ušiach a v spodnej časti nôh. V období ruje bojujú samce o teritórium a samice tak, že pokľaknú oproti sebe na predné končatiny a pretláčajú sa.

 

Oryx arabský

Oryxom arabským sa v bratislavskej ZOO veľmi dobre darí, čoho dôkazom je niekoľko odchovov ročne. Už v poradí štvrté tohtoročné mláďatko, samček, sa narodil rovnako ako dvojičky nilgau, v nedeľu 20. októbra 2019. A nateraz posledným prírastkom v tomto roku je samica oryxa narodená v stredu 11. decembra 2019.

Vo voľnej prírode boli oryxy začiatkom 70. rokov 20. storočia následkom nadmerného lovu vyhubené. Vďaka chovným záchranným programom a postupnému navráteniu jedincov zo zoologických záhrad do voľnej prírody sa podarilo divoké populácie stabilizovať. Oryx arabský je od roku 2011 zaradený do kategórie medzi zraniteľné druhy (patrí do kategórie Medzinárodného červeného zoznamu ohrozených druhov IUCN - Medzinárodná únia na ochranu prírody a prírodných zdrojov). Táto púštna antilopa je výborne prispôsobená na život v drsných, suchých podmienkach. Je zaujímavá tým, že vlahu dokáže vycítiť na vzdialenosť viac ako 50 km. V hlave má špeciálny systém ochladzovania krvi, aby sa jej neprehrial mozog. Telo je sfarbené do pieskovej farby, ktorá odráža slnečné žiarenie, takže ani to sa neprehrieva. Ich srsť má podsadu, ktorá akumuluje teplo do zásoby a uvoľňuje ho počas chladných zimných nocí. Nohy v zime stmavnú, aby si udržali teplo.

 

Dikdik Kirkov

Dikdiki, rovnako ako oryxy, mali v tomto roku niekoľko mláďat. Samička tejto najmenšej antilopy na svete sa narodila 16. novembra 2019.

Dikdik dosahuje v kohútiku výšku len cca 35 cm. Toto milé malé zvieratko je bylinožravec, prevažne s nočnou aktivitou, no v ZOO ich môžete samozrejme vidieť aj cez deň, ako sa naháňajú alebo odpočívajú v tráve. Sú však také malé, že ich vo výbehu ľahko prehliadnete.

 

Gibon zlatolíci

V druhej polovici novembra sa v ZOO potešili aj malému gibonovi zlatolícemu. Rodičom Oliverovi a Banny sa mláďatko narodilo v utorok 19. novembra 2019.

Gravidita u tohto druhu trvá približne 7,5 mesiaca, po ktorých sa narodí jedno málo osrstené dožlta sfarbené mláďa. Približne po roku jedinec postupne zmení farbu na čiernu. Ak sa jedná o samca, ostane čierny po celý život, samice sa v období dospievania prefarbia späť na krémovo žltohnedú s čiernou čiapočkou. Z toho vyplýva, že pohlavie mláďatka určiť nateraz nevieme. Gibony sa v korunách stromov presúvajú rúčkovaním (brachiácia), bežne zvládajú skoky dlhé až do 10 m (zadné končatiny pri skokoch takmer vôbec nepoužívajú). Veľmi hlasno a prenikavo spievajú. Ak si samec hľadá partnerku, spieva sólo, ktorým sa ju snaží upútať. Ak už žijú jedince ako pár, spievajú si zamilovaný duet. Gibony označujú svoje teritórium hlasitým volaním. Veľkosť teritória je 20 až 50 hektárov.

 

Sitatunga západná

Dňa 26. novembra a 1. decembra 2019 pribudli malé prírastky – dve samičky - aj sitatungám západným.

Sitatunga západná je antilopa obývajúca močariská a mokrade strednej a západnej Afriky. Samica je menšia, svetlejšie sfarbená s bielymi pruhmi a fľakmi, samec je tmavý až hnedý, má mierne špirálovité rohy, ktoré dosahujú dĺžku až 90 cm. Sitatungy sa živia vodnými rastlinami, výhonkami, listami drevín a drobným ovocím. Rozmnožujú sa počas celého roka. Gravidita trvá približne 240 dní a počas suchého obdobia porodí samica jedno, výnimočne dve mláďatá.

 

Zdielať článok na Facebooku


Foto: ZOO Bratislava
Zdroj: ZOO Bratislava

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)

Štvrtok, 16. júl. 2020. Meniny má Drahomír.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa