K obyvateľom košickej zoo pribudol veľký fešák: Po 30 rokoch sa vrátil leopard čínsky

2020-11-03 08:00:00 |   |    | 

K obyvateľom košickej zoologickej záhrady aktuálne pribudol aj leopard čínsky. Návštevníci ho môžu pozorovať v zrekonštruovanom výbehu objektu pre veľké mačkovité šelmy. Leoparda čínskeho začala košická zoo chovať po 30 rokoch.



 

"Trojročného samca menom Ju-Long, čo v čínštine znamená veľký drak, sme získali na odporúčanie koordinátora z Tierpark Haggenbeck. Zoologická záhrada Košice sa postarala aj o partnerku pre Ju-Longa. Šestnásťmesačná samica Tina pricestovala zo Zoo Krakov. V súčasnosti sa aklimatizuje vo vnútornom chovnom zariadení," priblížil zoológ Patrik Pastorek.

Vzhľadom na to, že leopardy sú samotárske šelmy, ktoré opačné pohlavie vyhľadávajú len v období rozmnožovania sa, budú sa Ju-Long a Tina nateraz vo výbehu striedať.  

Košická zoo už v minulosti túto šelmu chovala. Zoologická záhrada Bojnice darovala štvormesačné leopardie mláďa do Košíc v roku 1984 ešte pred oficiálnym otvorením zoo. Vyznačoval sa melanistickým sfarbením, jeho srsť bola teda čierna.

"Obýval jednu z expozícií starého šelminca, ktorý stál na mieste terajšieho chovného zariadenia pre tulene. V roku 1990 uhynul, a tým sa chov leopardov v Zoo Košice na 30 rokov prerušil," informovala vedúca oddelenia vzdelávania a marketingu košickej zoo Eva Malešová.

Leopard čínsky je jedným z najohrozenejších poddruhov leoparda škvrnitého, najrozšírenejšej mačkovitej šelmy sveta. Celkovo poznáme deväť poddruhov leoparda. V prírode prežíva menej ako 250 jedincov leoparda čínskeho, preto patrí ku kriticky ohrozeným.

Ostrovčekovito obýva severnú Čínu, jeho prirodzeným prostredím sú lesy v horských oblastiach a stepi. Od ostatných poddruhov leoparda sa odlišuje tmavším podkladovým sfarbením, ktorým sa viac podobá na jaguára.

Populácia leoparda čínskeho v ľudskej opatere je veľmi malá. Podľa dostupných informácií žije v 24 inštitúciách sveta asi 50 týchto šeliem. Z nich 43 obýva zoologické záhrady Európy. Na Slovensku možno leoparda čínskeho vidieť len v košickej zoo. Pre tento druh sa vedie záchranný program.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR – František Iván
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa