Slovenské Plitvice: Jazero v obci Skrabské láka exotickou krásou

2018-08-10 00:00:01 |   |    | 

Na Slovensku sa nachádza niekoľko miest, ktoré sa svojou krásou vyrovnajú omnoho známejším destináciám. Takým je aj jazero v obci Skrabské na východe Slovenska, ktoré mnohí nazývajú Slovenskými Plitvicami. Kúpanie v ňom je však nebezpečné.



 

Obec Skrabské sa nachádza asi v polovici cesty medzi Prešovom a Vranovom nad Topľou v regióne Horný Zemplín. Je významným archeologickým náleziskom, keď sa tu našli dôkazy o osídlení v dobe kamennej aj v časoch Veľkej Moravy. Väčšina turistov sem však mieri za oveľa novšou atrakciou – jazerom, ktoré vzniklo pri kameňolome na ťažbu slieňu.

Jazero v obklopení lesa má nádhernú tyrkysovú, teplú a čistú vodu, ktorá v letných mesiacoch láka veľké množstvo ľudí. Mnohí sa v nej v horúcich dňoch aj kúpu – napriek tomu, že na zákaz vstupu upozorňuje v okolí množstvo značiek.

Kameňolom je totiž stále ťažobným priestorom, voda je veľmi hlboká a hrozia tu vodné víry. Nebezpečný je aj samotný prístup, keďže jazero obklopujú holé skaly. To riešia niektorí návštevníci skokom z nich, čo sa však začiatkom júla stalo istému mladíkovi osudným.

Ani jeho smrť však ľudí neodradila a do Skrabského stále prichádza čoraz viac ľudí. Nie všetci si však po sebe upracú. A tak nebyť dobrovoľníkov, ktorí občas spoja sily a v okolí jazera vyzbierajú množstvo odpadkov, toto miesto by už zrejme tak čarovné nebolo.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR - Milan Kapusta
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa