Dreveník – kamenný raj pri Spišskom hrade

2018-10-05 12:00:00 |   |    | 

Na Slovensku sa nachádza množstvo čarovných zákutí, ktoré pozornosti turistov ešte stále tak trochu unikajú. K takým patrí aj travertínoví kopa Dreveník na hraniciach okresov Spišská Nová Ves a Levoča. Tá je spolu s neďalekým Spišským hradom dokonca zapísaná na zozname UNESCO.



 

Medzi Spišským Podhradím a obcou Žehra nájdete jednu z najvýznamnejších prírodných rezervácií Slovenska s množstvom zaujímavých skalných útvarov, jaskýň či roklín. Od roku 1925 je chránenou oblasťou a od roku 1993 dokonca jednou z lokalít svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO.

Dreveník je vlastne travertínová kopa v tvare stolovej hory, ktorú vytvorili pramene minerálnych vôd na tektonickom lome. Tvoria ju dve časti – skalné mestá s názvami Peklo a Raj. každé s trochu iným charakterom. V Pekle nájdete úzke skalné chodby s vysokými kamennými stenami s rôznymi otvormi či jaskyňami, Raj zas tvoria kamenné veže a skalné útvary.

S dĺžkou asi 2 kilometre a šírkou okolo 800 metrov ide o najväčšie travertínové územie na Slovensku, zároveň je však aj zaujímavou archeologickou lokalitou. Na kopci Dreveník sa v mladšej dobe kamennej nachádzala osada roľníckeho človeka a v 9. storočí aj slovanské hradisko, ktoré dodnes pripomína zemný val. To dalo Dreveníku aj názov.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR - Oliver Ondráš
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa