Pýchou Parchovian bol honosný neogotický kaštieľ, ostal už len vzácny park

2018-10-19 08:00:00 |   |    | 

Jeden z najkrajších neogotických kaštieľov Uhorska stál kedysi v dolnozemplínskej obci Parchovany (okres Trebišov). Ako honosné rodinné sídlo ho dal v 50. rokoch 19. storočia postaviť gróf Emanuel Andráši. Už pred druhou svetovou vojnou chátral, zničený bol pri prechode frontu v decembri 1944 a následne postupne rozobratý. Pamiatkou zobrazujúcou jeho podobu v obci je už len obraz a maketa na obecnom úrade.



 

"Kaštieľ patril k unikátom severného Uhorska, navštevovali ho významné šľachtické rody, gróf Andráši tu organizoval poľovačky, špecialitou bolo takzvané konské pólo, čo bola vtedy rarita," priblížil pre TASR starosta Parchovian Juraj Guzej. 

Parchovany boli popri Betliari druhým najvýznamnejším majetkom grófa Emanuela Andrášiho a jeho syna Gejzu. Kaštieľ mal tvar písmena L a prvky francúzskej, anglickej a benátskej gotiky. Uložené v ňom boli vzácne umelecké zbierky a poľovnícke trofeje. Okolie tvoril rozsiahly anglický park s jazierkom. Kaštieľ však 9. augusta 1901 za nejasných okolností vyhorel a mnoho cenných vecí bolo nenávratne stratených. Zlé jazyky hovorili, že požiar spôsobila manželka grófa Gejzu Andrášiho pre jeho milostné avantúry. Rozhodujúci úder kaštieľu dalo plienenie na konci druhej svetovej vojny.

"Po vojne bol rozobratý na stavby domov a dnes z neho ostali už len zarastené rozvaliny. Je to smutné, lebo takáto pamiatka by určite obohatila našu obec i široké okolie. Teší ma aspoň, že nám ostal krásny park s rybníkom, ktorý bol súčasťou kaštieľa," povedal Guzej.

V ňom možno aj dnes obdivovať množstvo vzácnych a starých stromov. Vynikajú medzi nimi najmä dva mohutné viac ako 300-ročné duby, jeden s obvodom takmer šesť metrov a druhý dokonca 6,52 metra. Súčasťou parku je lesnícky náučný chodník, na ktorom sa návštevníci dozvedia informácie o drevinách, význame lesa i dejinách tohto miesta.

V parku sú aj platany, buky, hraby, brezy, jelše, topole, vŕby, javory, pagaštany, lipy, smreky, borovice a ďalšie dreviny. Súčasťou areálu je tiež jazierko slúžiace ako rybník.

Prvá písomná zmienka o Parchovanoch je z roku 1245, v súčasnosti má obec 1940 obyvateľov. Národnou kultúrnou pamiatkou je neogotický rímskokatolícky Kostol svätého Štefana kráľa z roku 1900. Obec je známa aj folklórom, tradície už desaťročia zachováva folklórny súbor Parchovianka. V roku 2016 založili v Parchovanoch novodobú tradíciu jarmoku spojeného s obecnými slávnosťami, na ktorých v augustovom termíne vystupujú ľudové súbory zo Slovenska i zahraničia.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR - Roman Hanc
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa