Obec Sielnica láka turistov novým organom, stál 355.000 eur

2018-11-14 08:00:00 |   |    | 

Centrom cirkevného, ale v poslednom čase aj svetského diania v Sielnici v okrese Zvolen, je tamojší Kostol Ducha Svätého. V roku 2014 totiž v ňom postavili nový organ francúzskeho typu so sústavou 2066 píšťal a 30 registrami. Organ s podobným rozsahom je v Banskobystrickom kraji len v Banskej Bystrici a Kremnici.



 

"V kostole sa konali už dva ročníky Gorazdových organových dní s účasťou najlepších slovenských organistov a pravidelne sa tam organizujú koncerty rôzneho druhu, na ktoré prichádzajú návštevníci aj zo širšieho okolia," povedala TASR starostka Anna Gavajdová.

Podľa miestneho farára Mariána Gregora, tento výnimočný hudobný nástroj vyšiel farnosť na 355.000 eur, pri čom značnú časť prostriedkov na jeho zakúpenie získali z predaja pozemkov v katastri obce.

Do kostola či do jeho blízkosti ale prichádzajú čoraz viac aj záujemcovia o históriu. Minulý rok sa totiž v tejto časti uskutočnil archeologický prieskum, pri ktorom boli odkryté múry pôvodného ranogotického kostola Všetkých svätých z 13. storočia, ktorý stál v obci ešte do začiatku 40. rokov 20. storočia. Objavené však boli aj zvyšky muriva ešte staršieho kostola.

"Obvody múrov oboch kostolov sú teraz vytiahnuté na povrch a vyznačené červenou a žltou farbou," pripomína starostka. Pri archeologickom výskume sa navyše našli aj mince, kovové predmety a keramika z 13. až 18. storočia.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: EASYFOTO TASR - Jozef Poliak
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa