Unikátna expozícia dejín lyžovania: V Kremnici vystavujú aj kombinézu Petry Vlhovej

2019-01-28 08:00:00 |   |    | 

Predchodkyne skialpinistických lyží spred niekoľkých desaťročí, medaily z majstrovstiev sveta v klasických lyžiarskych disciplínach, ktoré sa v roku 1970 konali na Štrbskom Plese či kombinéza úspešnej slovenskej zjazdárky Petry Vlhovej. To všetko a ešte oveľa viac ponúka Stála expozícia dejín lyžovania na Slovensku, ktorú v Kremnici spravuje Slovenský olympijský výbor - Slovenské olympijské a športové múzeum.



 

Sprievodkyňa Ľubica Neuschlová priblížila, že v expozícii, ktorá sídli v Bellovom dome na Štefánikovom námestí, je "z každého rožka troška". Návštevníci sa dozvedia, ako sa lyžovalo kedysi. V múzeu uvidia lyže s remencovým viazaním, neskoršie s kandahárovým viazaním, ale aj akési predchodkyne dnešných skialpinistických lyží. Neuschlová ďalej priblížila, že v 20. a 30. rokoch minulého storočia používali lyžiari palice vyrobené z bambusu alebo liesky. Zaujímavosťou sú aj tzv. sudovky, lyže vyrobené zo suda.

V múzeu vystavujú nielen lyže, ale názorne približujú aj spôsob ich výroby. Svoje miesto tu majú mnohé ďalšie exponáty - od lyžiarskych voskov, cez trofeje až po lyžiarsku obuv. Tých tu je hneď niekoľko, od prvých kožených topánok až po dnešné sériovo vyrábané.

Expozícia približuje začiatky organizovaného lyžovania na Slovensku, ale aj majstrovstvá sveta v klasických lyžiarskych disciplínach, ktoré sa v roku 1935 konali v Tatranskej Lomnici. "Pôvodne to boli preteky Medzinárodnej lyžiarskej federácie vo Vysokých Tatrách, dodatočne na kongrese Medzinárodnej lyžiarskej federácie v roku 1965 tieto preteky vyhlásili za majstrovstvá sveta," vysvetlila Neuschlová.

Bohatá zbierka exponátov približuje aj majstrovstvá, ktoré sa konali v roku 1970 na Štrbskom Plese. Sú legendárne aj tým, že prvý farebný prenos, ktorý uskutočnila Československá televízia, bol práve z tohto podujatia.

Svoje miesto tu má aj zmienka o významných československých reprezentantoch, domácich kremnických športovcoch a niekdajšom kremnickom skokanskom mostíku či súčasných reprezentantoch Slovenska. "Máme tu aj našich úspešných súčasníkov - vynikajúca Petra Vlhová nám darovala kombinézu, rukavice a štartovné číslo z Courchevel," priblížila Neuschlová.

Súčasťou expozície je vždy aj krátkodobá výstava, tá aktuálna je venovaná zimným olympijským hrám v nórskom Lillehammeri. Bola to prvá olympiáda, na ktorých sa Slovensko zúčastnilo ako samostatný štát. "Výborné 6. miesto vtedy získali naši hokejisti. Viedol ich Peter Šťastný ako kapitán. Máme tu jeho hokejku s podpismi celého mužstva," podotkla Neuschlová.

Umiestnenie lyžiarskeho múzea v Kremnici nie je náhodné, tento šport tu má dlhé korene. "Prvé preteky, ktoré sa v Kremnici organizovali, boli v roku 1914. Už v roku 1959 tu bol lyžiarsky vlek, no a vybudoval sa pre bežecké lyžovanie štadión na Skalke, ktorý je pomenovaný po Rudolfovi Čilíkovi," priblížila Neuschlová. Dodnes sa na Skalke koná legendárna Biela stopa, ktorá tento rok vstúpi do svojho 46. ročníka.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: EASYFOTO TASR - Jana Vodnáková
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa