Tip na jarné prázdniny: Navštívte novú galériu optických ilúzií v Liptovskom Mikuláši

2019-02-25 12:00:00 |   |    | 

Veľa slovenských rodín uprednostňuje počas jarných prázdnin krátke dovolenky alebo výlety po našej rodnej krajine. Svojim deťom tak chcú ukázať, aké prírodné a kultúrne krásy tu máme. Najmenších turistov istotne poteší nová atrakcia na Liptove, v ktorej si môžu vyskúšať pozornosť pri rôznych optických trikoch.



 

Trojmesačná novinka

V Liptovskom Mikuláši otvorili pred troma mesiacmi novú galériu optických ilúzií. Stačí si so sebou vziať fotoaparát a potom sa už pripravte na cestu veľkým dobrodružstvom. „Atrakcie v ILUSII sme vymýšľali my sami a postupne sa chceme zlepšovať. Aktuálne sa všetky rozprestierajú na jednom poschodí. Počet návštevníkov sa od otvorenia neustále zvyšuje a s príchodom rôznych prázdnin očakávame ešte viac turistov,“ vysvetľuje Tomáš Császári, ktorý v galérii pracuje ako marketingový manažér. V budúcnosti plánujú ťažiť aj zo svojej výhodnej polohy, keďže sa nachádzajú priamo v centre a na mieste dobre dostupnom aj z východu z diaľnice.

 

20 atrakcií pre deti i dospelých

Galéria ILUSIA má v súčasnosti 20 atrakcií. Podľa odporúčaní by ste si na ne mali vyhradiť aspoň jednu hodinu. Pokiaľ by sa vám odtiaľ nechcelo ísť preč, môžete napriek limitovaniu vstupov pokojne zostať dlhšie. V budúcnosti plánujú priestory postupne rozširovať. Tomáš Császári prezradil, že aktuálne pracujú na ďalších dvoch atrakciách, ktoré odhalia v blízkej budúcnosti. Neskôr by chceli sprístupniť aj ďalšie poschodie. Všetky triky si vymýšľajú sami a radi by návštevníkom ponúkli niečo originálne. Vďaka tomu sa môžete prejsť cez nekonečnú miestnosť z lego kociek, odfotíte sa v netradičnej kúpeľni s nečakanými odrazmi v zrkadlách a „zaplávate“ si v malom detskom bazéne.

 

Postavte sa na fialový bod

Z praktických dôvodov sa po galérii musíte pohybovať bosí. Všade sa nachádza koberec, ktorý evokuje pohodlnú domácku atmosféru, ale najmä pri niektorých atrakciách si budete musieť ľahnúť na zem, takže ju chcú kvôli tomu udržať čo najčistejšiu. Pred každou zaujímavosťou si obzrite fotografie, ktoré vám pre inšpiráciu ponúkajú pár spôsobov, ako sa môžete na tomto mieste vyfotiť. Na podlahe vždy sledujte fialové štvorce, ktoré sú určené pre fotografov. Keď sa postavíte na tieto body, až vtedy sa vám odhalí pripravená ilúzia a urobíte najlepšie zábery. V ILUSII nájdete vždy pár pracovníčok, ktoré vám ochotne poradia so správnym postavením alebo vás odfotia pred zaujímavými trikmi.

 

Hra zrkadiel, trick art alebo optické ilúzie

Jednotlivé atrakcie v galérii ILUSIA sú rozdelené do troch hlavných kategórií. Prvá využíva triky so zrkadlami. V týchto miestnostiach uvidíte nekonečné pohľady na seba a svojich priateľov a nechýbajú ani rôzne krivé zrkadlá s vtipnými verziami vašej postavy. Trick art spočíva v obrázkoch, ktoré sú nakreslené na stene pomocou 3D technológie. Len cez optiku fotoaparátov uvidíte, ako postupne vstúpite do džungle alebo obrovskej žiarovky. Optické ilúzie ponúkajú naruby obrátenú miestnosť alebo si môžete podľa vopred určených vzorov vyskúšať tieňové divadlo.

Pri každej atrakcii sa navyše nachádzajú tabuľky s popismi, ktoré majú zároveň edukatívnu úlohu. Vďaka nim sa dozviete, priemerne koľko kociek lega má doma každý človek, že slávnu fotografiu robotníkov sediacich na visiacom železe počas stavby newyorského mrakodrapu v skutočnosti stvorili nad spodným dokončeným poschodím a týmto pánom teda nehrozilo veľké nebezpečenstvo alebo že v Mexiku má každý väzeň právo na útek, pretože to zahŕňa jeho oficiálne právo na slobodu. Popri hrách tak môžete naučiť deti aj pár zaujímavých informácií a návšteva ILUSIE razom naberie iný rozmer.

 

Počas víkendov rezervujte online

Spolu s otvorením novej atrakcie spustili aj online rezerváciu lístkov do galérie. Tá sa oplatí najmä počas víkendov, keď tam majú najviac návštevníkov. Denne sa tam dostane tristo ľudí, každú pol hodinu môžu vojsť dvadsiati. Takýmto spôsobom chcú zabezpečiť, aby sa dnu naraz nenahrnulo veľa návštevníkov a využívanie optických ilúzií by bolo potom značne komplikované. Ak si chcete vychutnať galériu v pokojnejšej atmosfére, choďte tam počas pracovných dní hneď po jej otvorení. Na internete tiež môžete sledovať, koľko voľných vstupov zostáva na ten konkrétny čas a podľa toho môžete prispôsobiť svoje plány.

 

#Uvidíš, keď pochopíš

Na sociálnych sieťach sa galéria ILUSIA prezentuje nielen prostredníctvom oficiálneho hashtagu s jej menom, ale aj pomocou jednej vtipnej slovnej hračky. „Chceli sme vymyslieť niečo zaujímavé, nad čím by sa museli ľudia zamyslieť a dlhšie by si to zapamätali. Vzali sme si tradičnú vetu „Pochopíš, keď uvidíš“ a zmenili sme ju na náš nový slogan a hashtag „Uvidíš, keď pochopíš“. Pri optických ilúziách musíte totiž najprv pochopiť celý trik, aby ste videli, čo ním myslíme a čo nám ukazuje,“ vysvetľuje marketingový manažér. Až na vlastné oči totiž pochopíte, že pri trikoch v galérii ILUSIA nie je nikdy nič také, ako to vyzerá na prvý pohľad.

 

Otváracie hodiny: denne od 10:00 do 18:00

Vstupné:

Dospelí: 8 eur

Deti do 3 rokov: zadarmo

Deti od 3 do 12 rokov, dôchodcovia a ZŤP: 6 eur

Rodinné vstupné: 19 – 25 eur

Zľava s Liptov card: – 10 percent

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Dromedar / David
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa