Údolie smrti - memento tragických udalostí na východe Slovenska

2019-10-25 08:00:01 |   |    | 

Medzi obcami Kapišová, Kružľová a Nižná Písaná v okrese Svidník sa presne pred 75 rokmi odohrávali urputné boje Karpatsko-duklianskej operácie. Dnes ich pripomína Prírodné múzeum Údolie smrti, kde môžete vzdať úctu padlým vojakom.



 

Na jeseň 1944 sa v údolí riečky Kapišovka neďaleko Svidníka stretli vojaci Červenej a nemeckej armády. V nepretržitých dlhotrvajúcich bojoch v zlom počasí padlo dokopy až 11 000 vojakov, preto si toto miesto vyslúžilo prezývku Údolie smrti.

Tankové boje dodnes pripomína Prírodné múzeum Údolie smrti, kde je medzi obcami Kapišová, Kružľová a Nižná Písaná v teréne rozmiestnených 8 tankov T-34/85 znázorňujúcich tankovú rotu v útoku. Historická tanková technika však lemuje takmer celé údolie.

Vstup do Údolia smrti smerom od Svidníka už z diaľky označuje známy pamätník – tzv. Taran, ktorý tvoria dva do seba vklinené tanky. Ide o sovietsky stredný tank T-34/85, ktorý je symbolicky na vyššom podstavci s hlavňou namierenou na nižšie postavený nepriateľský nemecký stredný tank Panzerkampfwagen IV.

Vojenská technika je v údolí voľne prístupná, takže návštevníci môžu na tomto mieste  vzdať úctu padlým vojakom na Dukle kedykoľvek.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: SITA/Radoslav Maťaš

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa