Vysoké Tatry majú novú atrakciu: Nič ako Kvantarium inde nezažijete

2019-05-10 12:00:00 |   |    | 

Kým Tatranský ľadový dóm na Hrebienku, ktorý bol najväčšou atrakciou Vysokých Tatier počas zimnej sezóny, sa už roztápa, na turistov čaká ďalšia celoročná zaujímavosť. Je ňou Kvantarium, interaktívna galéria svetla v priestoroch bývalého Hotela Hrebienok.



 

V zrekonštruovanom ľavom krídle momentálne zatvoreného hotela Hrebienok vzniklo osem miestností, v ktorých uvidíte rôzne audiovizuálne multimediálne show, vyskúšate si niekoľko interaktívnych exponátov a objavíte fyzikálne javy, ktoré sa nachádzajú za špeciálnymi objektmi v Kvantariu.

Podľa projektovej manažérky galérie Barbory Koch ide o prvú takúto expozíciu svojho druhu na Slovensku. „Jej koncept sme tvorili niekoľko rokov. Návštevníci si v nej môžu pozrieť napríklad laserovú šou celkom zblízka, čakajú na nich interaktívne exponáty, vyskúšať si môžu kreslenie svetlom a vysvetlíme im aj rôzne záhady a fyzikálne javy,“ povedala pre agentúru SITA.

Expozície galérie sú rozdelené do ôsmich miestností, otvorili ich začiatkom marca. „Galériu sme dizajnovo pripravovali predovšetkým pre dospelého návštevníka, no priestory sme obohatili rovnako o prvky, ktoré zaujmú aj tých mladších,“ vysvetlila Koch. Prehliadka je teda nielen vizuálne atraktívna a pekná, ale aj náučná. Každý si tam nájde to svoje. Mladších zväčša očarí rozprávková tematika a dospelých špeciálne efekty.

Podľa manažérky galériu navštevujú aj školy. Tie využívajú vzdelávací program, ktoré táto inštitúcia ponúka. „Učitelia si to veľmi chvália, pretože študentov podporuje a motivuje k štúdiu fyziky a vedy. Snažíme sa im všetko prezentovať zábavnou formou,“ doplnila projektová manažérka, podľa ktorej zavítalo do galérie svetla len počas Veľkej noci okolo 600 návštevníkov.

Za projektom Kvantarium stojí slovenská firma Kvant a jej tím fyzikov, kreatívnych ľudí a elektrotechnikov. Galéria na Hrebienku podľa nich predstavuje fúziu medzi umením a vzdelávaním, otvorená je od stredy do nedele od 9:00 do 16:00.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Kvantarium
Zdroj: SITA

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa