Nová expozícia v L. Mikuláši je spomienkou na Einsteinovho učiteľa

2019-05-28 08:00:00 |   |    | 

Novou prehliadkovou trasou po stopách svetoznámeho fyzika a technika Aurela Stodolu sa budú návštevníci Liptovského Mikuláša prechádzať už počas tohtoročnej letnej sezóny. Ako spomienku na významného rodáka zriadili v mestskom Múzeu Janka Kráľa (MJK) aj novú stálu expozíciu a webovú stránku.




Riaditeľ múzea Jaroslav Hric pre TASR priblížil, že jubilejné 160. výročie narodenia Aurela Stodolu, ktoré pripadlo na sobotu 11. mája, si chceli pripomenúť niečím špeciálnym. „Zriadiť stálu expozíciu profesorovi Aurelovi Stodolovi bola dlhé roky nepísaná požiadavka v Liptovskom Mikuláši. Keď sa blížilo jubileum, povedali sme si, že by bolo dobré zamerať sa nielen na príležitostnú oslavu, ale zanechať aj niečo trvalé. Vytýčili sme si smelý cieľ - pripraviť stálu expozíciu, ktorá by ho charakterizovala,“ povedal.

Návštevníkov expozície zaujme životopis A. Stodolu v slovenčine a v angličtine a fotografie od mladosti až po seniorský vek. V múzeu sa tiež vyníma rodostrom Stodolovcov. Nechýba dotyková obrazovka, cez ktorú hostia zistia o liptovskomikulášskom rodákovi veľa nového. „Aby informácie o profesorovi Stodolovi neostali len v tomto priestore, pripravili sme webovú stránku aurelstodola.sk alebo aurelstodola.com,“ podotkol riaditeľ mestského múzea. Kliknutím na stránku sa podľa neho návštevníci dozvedia veľa zaujímavého, aj doteraz nepoznané fakty o jeho osobnom živote, tvorbe, vzťahu s Albertom Einsteinom a ďalších jeho prácach.

V deň narodenia Aurela Stodolu mala premiéru nová prehliadková trasa, ktorou okrem lektorky sprevádza aj živá postava Einsteina. Ten prišiel do Liptovského Mikuláša, aby sa prešiel po stopách svojho učiteľa. „Nechce sa však prechádzať sám, a preto bude pozývať návštevníkov Liptovského Mikuláša, turistov i obyvateľov mesta, aby sa spolu s ním vydali na cestu po historickom centre a zavítali na miesta, kde profesor Stodola prežil mladosť aj významné životné medzníky,“ dodal Hric.

Služba bude k dispozícii počas všetkých júlových a augustových piatkov. Doplnkom k nej je exteriérová výstava v centre mesta, ktorá mapuje zaujímavosti zo života A. Stodolu. Pozostáva z dvanástich banerov nainštalovaných na stĺpoch pouličného osvetlenia. Autorom výtvarného spracovania je mladý grafik Michael Beyer, textovú časť pripravil a do anglického jazyka preložil nadšenec a obdivovateľ profesora Stodolu Marián Moravčík.

Jedným z trvalých a živých projektov, ktoré vznikli pri profesorovom jubileu, je aj príprava založenia Spoločnosti Aurela Stodolu. Tá má poskytnúť priestor na šírenie vedcovho odkazu medzi ľuďmi. „Všetci poznajú Einsteina, ale veľmi málo ľudí pozná jeho učiteľa Aurela Stodolu. Štefánikovu ulicu máme skoro v každom slovenskom meste, ale Aurel Stodola má ulicu možno len v piatich. Aj toto bude úloha tejto spoločnosti - združiť ľudí, ktorí by jeho meno a odkaz vyzdvihli na vyšší piedestál,“ uzavrel Hric.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: EASYFOTO TASR - Miroslava Mlynárová
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa