Bratislavčania sa dočkali: Onedlho opäť otvoria legendárnu kaviareň Propeler

2019-06-05 00:00:00 |   |    | 

Historickú kaviareň Propeler na Rázusovom nábreží v Bratislave bude môcť verejnosť využívať už pred začiatkom leta. Ako informovala starostka mestskej časti Bratislava - Staré Mesto Zuzana Aufrichtová na brífingu, v súčasnosti prebieha obstarávanie na vnútorné vybavenie kaviarne. Mestská časť chce, aby kaviareň bola verejnosti prístupná na začiatku prázdnin. „Je to otázka možno dvoch, troch týždňov,“ priblížila.



 

O rekonštrukcii Propeleru informovala Aufrichtová pred štyrmi mesiacmi. Podľa jej slov postup rekonštrukcie kontroloval Krajský pamiatkový úrad a Staré Mesto k nej pristúpilo zodpovedne. „Aj keď rekonštrukcia ešte nie je úplne do detailov dokončená, systém funkcionalistických hodnôt je v súlade s pôvodným projektom od profesora Emila Belluša,“ povedala šéfka staromestskej samosprávy. V súvislosti s tým spomenula aj zverejnenie novej grafiky „Čierne diery“ s motívom Propeleru, ktorá by mala iniciovať ochranu pamiatkových objektov na Slovensku.

Starostka zároveň povedala, že mestská časť má záujem spraviť z Propelera kontaktné, turistické a informačné centrum, kde by turisti aj miestni získali informácie o aktivitách v Bratislave a Bratislavskom kraji. Dodala, že Staré Mesto získalo od magistrátu pozemok pred Propelerom a mal by tak slúžiť aj ako miesto pre rôzne výstavy, trhy či diskusie. „Chceme tomuto miestu vrátiť pozitívnu atmosféru,“ uzavrela Aufrichtová.

Propeler je funkcionalistická budova na brehu Dunaja z roku 1930, ktorú navrhol architekt Emil Belluš. Súvisí s históriou lodnej prepravy po Dunaji v hlavnom meste.

História bratislavského propelera siaha do 19. storočia. Podnikateľ Heinrich Hörnes začal v roku 1891 prevádzkovať tri lode, ktoré kyvadlovým spôsobom premávali medzi dunajskými brehmi. Ľudia lode využívali hlavne na cestu za kaviarňami a kúpaliskom na petržalskom nábreží, neskôr sa rodiny plavili propelerom do lunaparku. Posledný propeler uviedli do prevádzky v roku 1978 pod menom Kamzík. Na svoju poslednú plavbu sa propeler vydal v roku 2003, linka bola stratová, preto ju zastavili.

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: SITA/Branislav Bibel
Zdroj: SITA

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa