Rašeliniská Krivý kút a Trstinné lúky - veľmi neobvyklý kúsok našej krajiny

2019-07-19 12:00:00 |   |    | 

V katastri mesta Spišská Belá, okres Kežmarok môžete navštíviť dve veľmi neobvyklé miesta. Podarilo sa tu totiž obnoviť rašeliniská Krivý kút a Trstinné lúky, ktoré boli zničené predchádzajúcou ťažbou rašeliny v 50. a 60. rokoch minulého storočia. Kľúčovou úlohou revitalizácie bola stabilizácia vodného režimu tak, aby podzemná voda siahala až k povrchu terénu a dosiahlo sa trvalé zamokrenie. Až keď je vrstva rašeliny nasýtená vodou, sú vytvorené vhodné podmienky pre jej opätovný rast.



 

Rašelinisko Trstinné lúky pri Spišskej Belej pod Tatrami označili tento mesiac ako územie európskeho významu. Plocha s celkovou výmerou viac ako 60 hektárov, kde platí 4. stupeň ochrany prírody, je vyznačená už aj v teréne.

V lokálnom meradle zohráva ochrana mokradí významnú úlohu. Rieky, močiare, vlhké lúky či lužné lesy, ale aj jazerá alebo umelé, človekom vytvorené vodné plochy tvoria napr. na Slovensku len 0,5 percenta výmery a stále ubúdajú.

Po tom, čo bolo rašelinisko Trstinné lúky, známe aj pod názvom Pace, v roku 2017 zaradené do národného zoznamu území európskeho významu, Štátna ochrana prírody SR požiadala samosprávu začiatkom tohto roka o súhlas na realizáciu manažmentových opatrení v tomto nelesnom biotope.

Pred 55 rokmi tam bol realizovaný jedinečný archeologický nález troch bronzových mečov z 10. storočia. Ide teda o lokalitu pre Spišskú Belú vzácnu z rôznych hľadísk.

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR - Adriána Antošková
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa