Kabinet kuriozít: V Rákociho paláci v Prešove predstavia raritné predmety

2019-06-26 08:00:00 |   |    | 

Krajské múzeum v Prešove predstaví návštevníkom kabinet kuriozít. Na svoje si prídu najmä zberatelia raritných predmetov. Cieľom výstavy je prekvapiť diváka a zároveň mu ukázať artefakty, ktoré nebývajú bežne vystavené. Exponáty pochádzajú z viacerých fondov Krajského múzea v Prešove a Múzea v Kežmarku. TASR o tom informoval Rastislav Žitný z Krajského múzea v Prešove.



Kabinety kuriozít sú podľa kurátora výstavy Jozefa Ridillu predchodcami dnešných múzeí. V minulosti boli fenoménom zberateľstva najmä šľachty a intelektuálov z obdobia renesancie a baroka. "Do týchto kabinetov sústreďovali predmety rozmanitého druhu. Kritériom výberu bola kurióznosť, unikátnosť, podivnosť, a niekedy aj morbídnosť," povedal Ridilla.

Vystavené predmety vytypovali kurátori rôznych zbierok a pochádzajú z rôznych vedných odborov ako archeológia, etnografia, umelecká história, paleontológia, prírodoveda, numizmatika či literárna história. Podľa Ridillu sa podarilo zhromaždiť artefakty, ktorými by nepohrdol ani najvyberanejší zberateľ zo 16. či 17. storočia. "Ide najmä o paleontologické nálezy, v minulosti nezriedka interpretované ako pozostatky bájnych bytostí, napríklad drakov," vysvetlil Ridilla.

Do tejto skupiny patria podľa neho aj rarity par excellence, ktorých vystavenie bolo motivované najmä úsilím prekvapiť diváka. "Máme tu napríklad symbolickú rakvu, ktorú dala objednať grófka Anna Csákyová v roku 1827, portrét zavraždeného dieťaťa z roku 1764 či súbor magických predmetov a iné zaujímavosti, ktoré sa určite oplatí vidieť," doplnil Ridilla.

Vystavené budú podľa jeho slov aj takzvané memorabíliá, to znamená predmety, ktoré sú spomienkou na nejakú významnú udalosť alebo osobnosť. "Návštevníkov určite zaujme napríklad aj čipková šatka Alžbety Bavorskej - Sissi z druhej polovice 19. storočia, časť šiat Márie Terézie z roku 1750 alebo písacia súprava, ktorú použil prezident Masaryk pri svojej návšteve Kežmarku v 30. rokoch. 20. storočia,“ doplnil Ridilla.

Na príprave expozície spolupracoval široký tím odborníkov z Krajského múzea v Prešove, Múzea v Kežmarku, Zemplínskeho múzea v Michalovciach, Prešovskej univerzity a Štátneho archívu v Prešove. Vernisáž sa uskutoční vo štvrtok 20. júna o 16.00 h v priestoroch Rákociho paláca, v sídle krajského múzea. Výstava potrvá do 15. septembra.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Wikimedia / Ing.Mgr. Jozef Kotulič
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa