Tip na výlet: Zrekonštruovaný Vodný mlyn v Jelke je európskou raritou

2019-08-17 12:00:00 |   |    | 

Národná kultúrna pamiatka Vodný kolový mlyn, nazývaný aj Némethov mlyn na brehu Malého Dunaja v Jelke patrí medzi technické pamiatky Slovenska a je považovaný za stredoeurópsku raritu. Funkčný bol až do roku 1951, jeho dnešní návštevníci tak môžu získať presnú predstavu, ako zariadenie fungovalo.



 

Vodný kolový mlyn v Jelke na juhozápade Slovenska patrí medzi pozoruhodné technické pamiatky a je považovaný za stredoeurópsku raritu. Ide o trojpodlažný drevený mlyn, aký sa v okolitých štátoch nenachádza.

Mlyn stojí na ľavom brehu Malého Dunaja, ktorý vytvára meandrovité koryto v katastri obce Jelka v dĺžke 23 km s prekrásnymi zátišiami vhodnými na vodnú turistiku.

Najstarší doklad o tomto mlyne pochádza z roku 1894. Pôvodne to bol lodný mlyn a až v roku 1900 sa začalo s jeho prestavbou.

Pôvodne patril Jozefovi Némethovi, po ňom jeho synovi. Po prestavbe sa v ňom začalo mlieť v auguste roku 1906. Mlyn pracoval až do apríla 1951.

Zásluhou Vlastivedného múzea v Galante a Obecného úradu v Jelke bola budova v roku 1992 zrekonštruovaná a v jeho okolí vybudovaný malý skanzen zameraný na poľnohospodársku minulosť obce. Obnovený mlyn je v súčasnosti sprístupnený verejnosti.

V blízkosti mlyna sa nachádza dobre vybavené táborisko pre vodných turistov s možnosťou občerstvenia, táborenia, športového vyžitia a tiež s možnosťou kotvenia lodí.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR - Jaroslav Novák

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa