Z kameňolomu v Devíne by mohol byť nový Park športu, kultúry a oddychu

2019-09-28 12:00:00 |   |    | 

Z kameňolomu v bratislavskom Devíne by mohlo byť nový park kultúry a oddychu (PKO). Tvrdí to Slovenský vodohospodársky podnik (SVP), ktorý má kameňolom vo svojej správe. Vodohospodári majú pripravenú už aj štúdiu využitia územia.



 

Kameňolom Devín je využívaný na výrobu kameniva pre potreby podniku, ako aj na komerčné účely. "V rámci areálu sú miesta nachádzajúce sa bezprostredne pri vode, ktoré sú už vyťažené. Práve tie by mali byť novým miestom pre rozvoj kultúry a oddychu," informovala TASR hovorca SVP Marián Bocák.

"Ide o územie s rozlohou deväť hektárov. Nachádza sa medzi Dunajom, Karloveským ramenom a Devínskou cestou. Chceli by sme ho ponúknuť Bratislavčanov na oddych, športovanie a kultúru," povedal riaditeľ odštepného závodu Bratislava SVP Jozef Dúcz.

Park chcú pomenovať po Eneovi Lanfranconim. Vzniknúť by tu podľa vodohospodárov mohol kamenný prírodný amfiteáter na spôsob rímskych stavieb, prístavná veža či downhill (špeciálna cyklodráha). Taktiež je tu navrhovaná pláž lido, detská lúka, cyklopoint, parkovisko, bežecký chodník, pikniková a hracia lúka, vyhliadka, nábrežný chodník, multifunkčné ihrisko i miesto pre plážový volejbal. V rámci projektu sa má vytvoriť aj cyklochodník, ktorý by mohol ísť popri karloveskom dunajskom ramene. "Ide o záplavové územie, nebude tu nič kryté a nebude mať nič pevné základy. Všetko bude mobilné a prírodné," skonštatoval Dúcz. V rámci štúdie počítali aj s možným príchodom "storočnej vody".

Zrealizovaniu parku nebráni podľa riaditeľa ani aktuálny územný plán. Ako tvrdí, dotknuté územie je evidované ako krajinná zeleň s biokoridorom pri karloveskom ramene. "Konzultovali sme to so starostkou Devína a nevidí žiadny problém. Čakáme na ohlasy ochranárskych združení, ale predpokladáme, že by tu tiež nemal byť problém," podotkol Dúcz. SVP podľa jeho slov čakajú rokovanie so samosprávami. Riešiť majú financovanie a aj to, v akej kvalite a rozsahu by mohol park vzniknúť. "Bude to spolupráca viacerých organizácií a samospráv, aby sme našli konečné riešenie. Je pred nami veľa rokovaní," uviedol riaditeľ s tým, že samotnú realizáciu po získaní povolení odhaduje na dva či tri roky.

Podnik by preto uvítal, keby sa do zámeru zapojilo mesto Bratislava, Bratislavský samosprávny kraj, Bratislavská vodárenská spoločnosť a ďalší. "Je tu priestor pre každého, komu záleží na hlavnom meste, aby prispel k vytvoreniu takéhoto kultúrno-spoločenského a športového zázemia pri Dunaji," poznamenal Bocák.

"O projekte SVP nemáme zatiaľ žiadne informácie. Aj na základe medializovaných informácií sme iniciovali stretnutie s SVP a mestskou časťou Devín, ktoré je plánované začiatkom októbra. Po zistení bližších informácií sa môžeme k projektu vyjadriť," povedal pre TASR hovorca mesta Bratislavy Peter Bubla.

Podpredsedníčka Bratislavského samosprávneho kraja a poslankyňa hlavného mesta Alžbeta Ožvaldová podporuje tento zámer. "Teraz to treba premeniť na drobné a z technickej štúdie spraviť projekt," povedala. Poukázala aj na prípadnú možnosť spolufinancovať ho z európskych peňazí. Autor ideovej štúdie Ivan Jarina podotkol, že sa park dá budovať postupne. "Financie by som videl veľmi reálne. Tie sa nájdu," poznamenal.

 

Zdieľať článok na Facebooku

TASR – Jaroslav Novák
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa