Rarita v Kremnici: V dobovej cukrárskej výrobni spoznáte výrobu 'kremnických krumpľov'

2019-11-10 12:00:00 |   |    | 

V Kremnici spustili v uplynulých dňoch originálnu cukrársku výrobňu, v ktorej môžu návštevníci vidieť prípravu tradičnej miestnej cukrovinky "kremnického krumpľa". Dobovo zariadená výrobňa vráti návštevníkov v čase a priblíži im obdobie, keď v meste žil a pôsobil cukrár Alois Atkáry. Ambíciou jej tvorcov je vybudovať z výrobne turistickú atrakciu.




"Rodina Atkáryovcov prišla do Kremnice 1. mája 1900. Bol to starý cukrársky rod, pochádzali z Vršacu zo Srbska a tu začali s cukrárňou. Za pomoci priateľov sme našli dokumenty, žiadosti z obdobia okolo roku 1911, keď Atkáry v Kremnici odkúpil dom a urobil v nej cukráreň," priblížil podnikateľ a autor myšlienky Martin Varhaňovský.

A tak podľa jeho slov vznikla myšlienka opätovne ponúknuť Kremničanom túto maškrtu a zároveň domácim, ale aj turistom ukázať, ako sa kedysi vyrábala. V historických priestoroch medzibránia zariadili malú výrobňu, inšpirovanú dobou, keď rodina v meste pôsobila. V priestoroch zariadených v štýle art deco, za zvukov hudby z 20. rokov minulého storočia sa môžu návštevníci pozrieť, ako cukrárky v dobovom oblečení kremnické krumple vyrábajú.

Varhaňovský priblížil, že ide o nepečenú cukrovinku podľa pôvodného Atkáryho receptu, ktorej základ tvoria piškóty. Naplnené sú krémom a obalené v orechovom ceste a kakau. Každý jeden originálny koláčik zdobí písmeno A, odvodené z mena ich autora. Kremnické krumple nájdu milovníci sladkého v kultúrnom a informačnom centre, no môžu si ich vychutnať aj v lokálnych kaviarňach.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: EASYFOTO TASR – Jana Vodnáková
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa