Dedinka Žibritov: Neďaleko protitureckej bašty nakrúcali slávny slovenský film

2020-02-24 12:00:00 |   |    | 

Bašta zo 16. storočia, prírodný skalný útvar Štangarígeľ či malé námestíčko s drevenou sochou ako spomienkou na natáčanie známeho filmu sú atrakcie, ktoré v lete lákajú do malej obce Žibritov v okrese Krupina.




"Sme malá obec s rozpočtom okolo 20.000 eur a 80 obyvateľmi a na väčší rozvoj a masívnejšiu obnovu pamiatok peniaze nemáme," hovorí starosta Dušan Lacko. Aj keď sa v uplynulých rokoch obec snažila získať prostriedky na obnovu svojej dominanty - protitureckej bašty, peniaze nezískala. "Aktuálne sme napríklad požiadali samosprávny kraj o dotáciu na obnovu ďalšej našej atrakcie, ktorou sú periská," uviedol ďalej starosta. Tak volajú obyvatelia dediny neďaleké miesto, kde údajne celé stáročia miestne ženy prali. Prameň vody vyteká so svahu do jám a voda z prameňa vraj nikdy nezamŕza. Miesto je dnes ale zle prístupné, zanesené náletovou zeleňou.

Žibritovská bašta, miestnymi nazývaná aj zvonička, slúžila v období tureckých nájazdov ako strážna veža. Obyvatelia obce si z nej údajne dávali dymové znamenia s obyvateľmi Krupiny. Je pozostatkom bývalého zámku s kostolom. Obec ju spolu s priľahlým starým cintorínom získala pred asi desiatimi rokmi od katolíckej cirkvi za jedno euro. Zvonička mala aj vzácny, asi 200-ročný zvon. Ten ale ktosi v lete 2009 ukradol.

Prvá zmienka o Žibritove pochádza z roku 1266. Podľa povesti ju vraj založil veľmož Žibrit. V 15. storočí zažila nájazdy husitských vojsk. O 100 rokov neskôr ju zničili Turci. Obyvatelia sa v minulosti zaoberali predovšetkým výrobou drevného uhlia, neskôr poľnohospodárstvom, ovocinárstvom a okrajovo aj vinohradníctvom. Motív viniča dominuje aj erbu obce, ktorý vychádza z historickej pečate.

V dedine a blízkom okolí sa v 50. rokoch uplynulého storočia natáčali niektoré exteriéry prvého slovensko-maďarského koprodukčného filmu Dáždnik svätého Petra. Drevená plastika svätého Petra na žibritovskom námestí púta už niekoľko rokov pozornosť turistov.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: EASYFOTO TASR - Jozef Poliak
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa