Unikátny Park miniatúr láme rekordy, návštevníci môžu vidieť 80 modelov

2020-03-05 08:00:00 |   |    | 

Park miniatúr v obci Podolie v okrese Nové Mesto nad Váhom navštívilo v minulom roku viac ako 33.500 návštevníkov. V 16-ročnej histórii existencie Parku miniatúr ide o rekordnú návštevnosť.




Ako informovala Mária Zuzaniaková z Parku miniatúr, v parku je momentálne 80 modelov, návštevníci môžu obdivovať 30 modelov hradov a zámkov, 20 kostolíkov, 13 chát a rozhľadní, 11 rodinných domov významných osobností, štyri tematické expozície a unikátnu náučnú panelovú výstavu o hradoch, feudáloch a Alžbete Bátoriovej.

Celkovo sme v minulom roku odpracovali v parku 3824 hodín na stavbe modelov, 2808 hodín pri sprevádzaní návštevníkov a 850 hodín pri celkovej údržbe areálu a trávnatých plôch,“ doplnila Zuzaniaková.

Ako dodala, v roku 2019 pribudli do expozície Parku miniatúr modely Mohyly M. R. Štefánika na Bradle, Obišovský, Liptovský a Hanigovský hrad. Medzi chaty a rozhľadne pribudla Rainerova chata v súčasnej a historickej podobe, pôvodná Chata pri Slavkovskom plese a objekty z dedinky Vlkolínec - modely studne, zvoničky, školy, stodoly a viacerých budov.

A konečne sme začali s rozsiahlym a monumentálnym Trenčianskym hradom. Okrem Trenčianskeho hradu máme rozpracovaný aj Starý zámok z Banskej Štiavnice,“ priblížila Zuzaniaková. Rastúci záujem verejnosti sa podľa nej prejavil aj v opotrebovaní modelov. Viaceré z nich si vyžiadali generálnu údržbu.

Holíčsky zámok, Krásna Hôrka, Šarišský hrad a mnohé iné modely získali nový šat. Obnovili i Alžbetinu rozhľadňu, z ktorej je výhľad na všetky modely. Opravili tiež posedenie pri múdrej sove, na drakovi či pri ohnisku. Rastúca návštevnosť kladie väčší dôraz na oddychovú zónu, v parku pripravujú rozšírenie posedenia a terasy, rovnako ako možnosti občerstvenia.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR – Martin Palkovič

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa