Jelšava – mesto, ktoré očarilo bulharského cára

2020-03-11 12:00:00 |   |    | 

Milovník prírody, vedy i poľovačiek, priekopník automobilizmu, ale aj filantrop a celkovo veľmi príjemný a dobrosrdečný človek - tak si dodnes spomínajú ľudia z horného Gemera na bulharského cára Ferdinanda I. Coburga, ktorého časť života bola spojená práve s regiónom okolo Muráňa a Jelšavy.



 

K bežnému obyvateľstvu bol veľmi ľudský, ústretový. V prameňoch sa uvádza, že keď ľudia mali nejakú požiadavku, tak sa im snažil vyjsť v ústrety. Dokonca sa vraví, že deťom vyhadzoval cukríky a peniaze zo svojho dreveného auta, ktorým jazdil.

Coburg bol vášnivým botanikom, ornitológom, entomológom a cestovateľom. V bulharskej Sofii založil prírodovedné múzeum aj botanickú záhradu a niekoľko alpínií. Do Južnej Ameriky a Afriky podnikal bádateľské cesty.

Ferdinand si Gemer zamiloval, keďže v tamojšej prírode mohol rozvíjať svoje záľuby - ornitológiu, botaniku a entomológiu, ale tiež poľovačku. Medzi jeho záujmy patrili i železnice, dokonca vedel riadiť vlaky. Medzi ďalšie zaujímavosti, ktoré sa o Ferdinandovi tradujú, patrí skutočnosť, že hovoril 18 jazykmi, medzi ktorými bola i slovenčina.

Vzťah šľachtica ku kraju podčiarkuje aj fakt, že sa niekedy v listinách podpisoval ako gróf Muránsky či Murányi. Dokonca v roku 1941 mu Muránčania darovali dekrét o čestnom občianstve obce Muráň. Dodnes je uložený v jeho drevenom poľovníckom zámočku na Prednej Hore, kde je v súčasnosti muzeálna expozícia.

Tento zámoček videl v roku 1912 na výstave vo Viedni, podľa predlohy si ho dal zhotoviť a rozmontovaný doviezť vlakom do Muráňa. Odtiaľ ho na Prednú Horu vyviezli furmani, kde bol postavený ako montovaná chata.

Rod Coburgovcov, z ktorého Ferdinand pochádzal, na Gemeri pôsobil už koncom 18. storočia a v 19. storočí. Medzi známych predstaviteľov rodu patril už Ferdinandov starý otec či otec August a v tomto regióne vlastnili veľa majetkov a pozemkov. Získali ich aj svadbou, keďže práve Ferdinandov starý otec sa oženil s Máriou Antóniou Koháryovou, príslušníčkou starého uhorského rodu, ktorý však vymrel po meči.

Množstvo majetkov mal rod Coburgovcov v okolí Jelšavy. Zameriaval sa na železiarstvo i lesné hospodárstvo a v dobových prameňoch sú spomínané jeho príspevky na stavbu katolíckeho kostola v meste či 90.000 zlatých na výstavbu železničnej trate Plešivec – Muráň v roku 1893. V meste dodnes stojí monumentálny kaštieľ, v ktorom sídlilo riaditeľstvo coburgovských lesov.

Jelšava bola popri Rimavskej Sobote a Rožňave jedným z centier remeselníckej výroby na Gemeri. K zlatým obdobiam mesta patrí 17. a 18. storočie, kedy bolo jedným z centier remeselníctva, najmä zvonkárstva a gubárstva. Dnes tu okrem kaštieľa môžete obdivovať aj meštianske domy, historický cintorín a niekoľko sakrálnych stavieb. Zaujímavosťou sú tiež zvyšky múrov Jelšavského hradu, ktoré sa dodnes zachovali na úzkom hrebeni (477 metrov n. m.)  približne 2,5 kilometra západne od mesta. Na základe skromných písomných zmienok je známe, že išlo o centrum Jelšavského panstva v období 14. a 15. storočia. Hoci sa prvá písomná zmienka o existencii Jelšavského hradu zachovala až z roku 1421, archeologický prieskum zvyškov hradu doložil počiatky jeho výstavby už v 30. rokoch 14. storočia.

Kaštieľ vznikol údajne na mieste templárskeho kláštora. Monumentálna trojpodlažná barokovo-klasicistická stavba bola v rokoch 1796 až 1801 pristavaná k staršej renesančnej stavbe zo začiatku 17. storočia. V zadnej časti kaštieľa sa zachovali tri krídla s nárožnými vežami, strieľňami a detailmi renesančných okien. V interiéri sa zachovala alegorická maľba zdobiaca slávnostnú sieň. Kaštieľ postupne opravujú.

Ferdinand bol zároveň posledným predstaviteľom svojho rodu, ktorý na Gemeri pôsobil. Jedným z jeho posledných želaní bolo dokonca byť pochovaný práve v Muráni. „Prajem si svojich desať kostí zložiť v lone prekrásnej slovenskej prírody,“ povedal. Nebolo mu to však dopriate a miestom jeho posledného odpočinku je rodové mesto Coburg v Nemecku.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)

Súvisiace články



Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa