Tajomné skalné obydlia: 5 miest, kde sa Slováci ukrývali pred Tatármi a Turkami

2020-09-02 00:00:00 |   |    | 

Skalné obydlia si spájame skôr so vzdialenými krajinami, navštíviť ich pritom môžeme aj u nás. Až na piatich miestach sa obyvatelia zo strachu pred krvilačnými nájazdníkmi ukrývali v umelých jaskyniach či miestnostiach, vytesaných do kameňa.



 

Brhlovce

Obec Brhlovce preslávili obytné a hospodárske priestory vyrúbané do tufitu a tufu. Prvé príbytky vznikali v časti zvanej Šurda v období tureckých vojen. Vyhĺbiť obydlie do skalnej steny trvalo približne 6 až 8 rokov. V jednej z usadlostí sa nachádza expozícia Tekovského múzea, kde uvidíte na dvoch poschodiach viacero miestností, dokumentujúce vývoj bytovej kultúry a tradičný spôsob obživy obyvateľov.

 

Hontianske Tesáre

Neďaleko od Brhloviec, pri obci Hontianske Tesáre v okrese Krupina, sa nachádzajú zasa tzv. dúpence. Pôvod týchto ojedinelých skalných jaskýň nie je celkom známy, ich vek ani účel tak nie je jednoznačne určený. Najčastejšie sa spomína ich vybudovanie v súvislosti s vpádom Turkov v 16. storočí, podľa iných názorov sú ešte staršie a ľudia sa tam mali ukrývať už v 13. storočí pri vpáde Tatárov.

 

Lišov

V okrese Krupinca leží aj dedinka Lišov. Tam nájdete desiatky historických tufových obydlí vytesaných do skaly až na dvoch miestach. Známejšie sú takzvané podsazenské kamenné obydlia neďaleko centra, ktoré vraj vznikli v období tureckých vpádov ako úkryt pre obyvateľov. Necelý kilometer za obcou sa zas nachádzajú Drienovské kamenné obydlia, ktoré údajne patrili ako sklad vína panovníčke Márii Terézii. Miestnosti v nich sú tak veľké, že sa do nich zmestí aj konský povoz.

 

Krupina

V bývalom kamennom lome východne od Krupiny v smere na rekreačnú oblasť Tepličky sa nachádza lokalita zvaná Štrampľoch - Turecké studne. Napriek názvu sa jedná o zvláštne do kameňa vyrezané skalné úkryty, ktoré v 19. - 20. storočí slúžili ako obydlia miestnej chudobe. Ich pôvodný účel ale nie je celkom známy. Podľa niektorých môže ísť o turecké skrýše zo 16. - 17. storočia, podľa iných to ale mohlo byť pivnice či dokonca kúpele.

 

Ľuboreč

Okrem Krupiny môžete vidieť skalné úkryty aj v okrese Lučenec. Pri obci Ľuboreč sa v lesnom poraste ukrývajú dve jaskyne, ktoré počas tatárskych nájazdov slúžili ako úkryt pre miestnych obyvateľov. Tie dokonca zdobia minimálne 750 rokov staré jaskynné kresby, ktorými si zrejme ľudia spríjemňovali dlhé chvíle čakania. V jednej z jaskýň je viditeľné aj miesto ohniska a miesto na sedenie, respektíve ležanie.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa