Povesti a legendy: Bojnický zámok vraj obklopujú čarovné kamienky

2020-04-28 12:00:00 |   |    | 

V povestiach jedného z najznámejších slovenských zámkov, toho v Bojniciach, nájdete aj tradičnú čiernu či bielu pani. Tušili ste však, že svoje tajomstvo možno ukrývajú aj bežné kamienky v jeho okolí?



 

Novým pánom Bojnického zámku sa koncom 15. storočia stal Ján Korvín, syna Mateja Korvína. Ten ho dostal do daru a spolu so svojou snúbenicou Blankou Sforzovou si panstvo i okolie veľmi obľúbil. Prispeli k tomu aj známe kúpele, ktoré tiež občas navštevoval.

V krátkom čase sa zo snúbencov stali rovnako zaľúbení mladomanželia. A možno práve pre oči zastreté láskou si nevšimli nekalé praktiky nového správcu zámku Petra Pókyho. Ten túžil len po jednom - získať raz Bojnický zámok, no kým sa tak stalo, v kastelánskom kabáte zdieral na daniach a okrádal prostý ľud. Všetko sa samozrejme dialo vraj v mene kráľa, no ten ani len netušil, že poddaných dukáty končia v truhliciach a mešcoch zradného Pókyho. Nebyť jednej, v podstate bežnej návštevy, ktorá dodnes ostáva legendou.

Do Bojníc prichádza starec. Svojmu zdraviu by rád pomohol v liečivých prameňoch tunajších kúpeľov. Všetkými masťami mazaný Póky ale aj ich využívanie každému patrične spočítal. Nepomohlo starčekovo naliehanie ani prosby, tvrdý kastelán zo svojich nariadení neustúpil. Starec odchádza bez vykúpania sa v liečivých prameňoch a Pókyho častuje rovnako tvrdými slovami: „Tvoje čierne dukáty, správca, nech sa premenia na kameň a ty sám zhyň rukami kata pred zrakmi tých, ktorých si ponižoval a zbedačil.“

Kliatba sa vraj neminula účinku. Póky utekal do najvyššej veže zámku zachraňovať svoje nakradnuté bohatstvo, v truhliciach však nenašiel lesklé mince, ale len kopu sivých ploských kamienkov. Od hnevu sa rozkričal a hodil truhlice s kamienkami do priekopy. A tak až dodnes obklopujú Bojnický zámok.

 

Autor: © Zoznam/Eva Vašková

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa