Cez tretinu Slovenska: Fotograf zachytil Tatry priamo z Humenného

2020-04-25 00:00:00 |   |    | 

Humenné delí od Vysokých Tatier až približne 130 kilometrov, a predsa sa odtiaľ pri výnimočne vhodných podmienkach dá do našich veľhôr dovidieť. Fotografovi Milanovi Bališinovi sa dokonca podarilo tento vzácny úkaz zvečniť objektívom.



 

Milan Bališin sa diaľkovému pozorovaniu a fotografovaniu venuje už dlhšie, nie vždy sú však na to vhodné poveternostné podmienky. 10. apríla však nastali, a tak sa vybral na vrch Kalvária v Humennom. Ten sa síce vypína len do výšky 231 m n. m., aj tak je ale z neho niekedy dovidieť až do Vysokých Tatier. V trase výhľadu na časť pohoria zhruba od Jahňacieho štítu po Prostredný hrot totiž nebránia žiadne výraznejšie prekážky.

Ak by sme chceli z okresu Humenné obdivovať celú panorámu, bolo by treba vyšliapať napríklad na oveľa vyšší Sninský kameň (1 006 m n. m.) alebo Vihorlat (1 076 m n. m.). Aj z Kalvárie len pár krokov od obytnej zóny je však pohľad na Tatry prekrásny. Na Veľkonočný piatok bolo vidno až do vzdialenosti asi 130 kilometrov do časti, kde leží Malý Javorový štít.

Spočiatku mi počasie príliš neprialo a Tatry dosť splývali s oblakmi za nimi. Už som myslel, že tie oblaky tam ostanú do úplnej tmy, ale ostal som čakať. Asi po pol hodinke sa oblačnosť presunula ďalej, a tak Tatry vynikli na pozadí oranžovo-ružovo-fialovej nočnej oblohy,“ spomína Bališin. „Vždy ma poteší, keď sa dajú Tatry pozorovať z Kalvárie, obzvlášť v tomto období, kedy to zvykne byť menej časté ako v zime,“ uzatvára.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Milan Bališin

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa