Svetoví rekordmani u nás doma: 5 unikátov, aké uvidíte iba na Slovensku

2020-09-14 00:00:00 |   |    | 

O tom, že Slovensko je plné výnimočných krás, zrejme nikto nepochybuje. Nie každý ale vie, že v našej malej krajine môžete vidieť aj niekoľko takých turistických atrakcií, ktoré sú unikátom v svetovom meradle. Tieto miesta by mal poznať každý z nás.



 

Najstaršia mincovňa na svete

Kremnica sa môže popýšiť najstaršou dodnes fungujúcou mincovňou na svete. Kráľ Karol I. ju založil už v roku 1328. Zaujímavosťou je, že dukáty razené v stredoveku za vlády Anjuovcov, boli vernou kópiou zlatých mincí Florencie, nazývané florény. Zlato bolo v tom čase rýdzosti 23 karátov a 9 grénov. V súčasnosti z Kremnicd pochádzajú slovenské euromince, ale aj medaily, odznaky, plakety, primátorské reťaze či vyznamenania.

 

Najvyšší drevený gotický oltár

Levoču aj za hranicami našej krajiny preslávil oltár v Bazilike sv. Jakuba. Ten je nielen krásny, ale aj jedinečný. Výška 18,62 metra mu zaručuje až dva rekordy - na svete nenájdete vyšší krídlový ani drevený oltár v gotickom štýle. Ten levočský vznikol v rokoch 1508 - 1517. Rezbárske práce sú dielom Majstra Pavla z Levoče a jeho dielne, maľby na krídlach sa pripisujú majstrovi Hansovi Molerovi.

 

Unikátna séria gobelínov

V Primaciálnom paláci v Bratislave môžete obdivovať najkomplexnejšiu sériu gobelínov na svete. Tvorí ju šesť kusov, ktoré boli utkané v 30. rokoch 17. storočia v anglickej kráľovskej manufaktúre v Mortlake. Séria zobrazuje tragický príbeh lásky kňažky Hero a mládenca Leandra. Gobelíny boli objavené počas rekonštrukcie paláca v roku 1903 za tapetami v Zrkadlovej sieni - starostlivo skrútené v otvore na kúrenie.

 

Najvyšší sintrový stĺp

Krásnohorská jaskyňa v NP Slovenský kras je od roku 1995 zapísaná do zoznamu UNESCO. Na konci jej prehliadky môžete vidieť „Kvapeľ rožňavských jaskyniarov“. Ten bol s výškou 34 metrov a priemerom základne vyše 12 metrov v minulosti zapísaný v Guinnessovej knihe rekordov ako najväčší na svete. Dnes sa o ňom v celosvetovom meradle hovorí "len" ako o jednom z najvyšších, v miernom klimatickom pásme je však stále rekordmanom.

 

Prvá vysoká škola technického charakteru

Banská Štiavnica je považovaná za najstaršie banské mesto na Slovensku. Už v roku 1735 tam založili Banskú školu, ktorá vychovávala budúcich banských úradníkov. Na konci roku 1762 rozhodli viedenské úrady a panovníčka Mária Terézia o zriadení praktickej baníckej školy pre celú habsburskú monarchiu, ktorú v roku 1770 zväčšili na komplexnú banícku akadémiu. Vznikla tak prvá vysoká škola technického charakteru na svete.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR, Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa