Skvelý tip na rodinný výlet: Navštívte rodný dom J. G. Tajovského

2020-06-14 12:00:00 |   |    | 

Banskobystrická Štátna vedecká knižnica (ŠVK) – Literárne a hudobné múzeum otvorí letnú turistickú sezónu v Pamätnom dome Jozefa Gregora Tajovského v Tajove, obci pri Banskej Bystrici, od 16. júna. TASR o tom vo štvrtok informovala Jozefa Pevčíková, múzejná pedagogička Literárneho a hudobného múzea ŠVK.




"Expozícia bude pre návštevníkov otvorená každý deň, okrem pondelka, v čase od 9.00 do 16.00 h. Vzhľadom na hygienické nariadenia prosíme návštevníkov o nosenie rúšok a využívanie dezinfekčných prostriedkov v priestoroch expozície," zdôraznila Pevčíková.

Expozícia predstavuje nielen známe stránky Tajovského života a diela, ale i udalosti, ktoré ho priamo či nepriamo formovali a ovplyvňovali jeho tvorbu, či už detstvo u starých rodičov, prvé literárne pokusy v učiteľskom ústave v Kláštore pod Znievom, manželstvo s Hanou a rodinný život alebo prvá svetová vojna. Návštevníci tak majú možnosť prezrieť si unikátne fotografické zábery, predmety, ktoré Tajovského sprevádzali v rôznych životných etapách.

"Pôvodná drevenica a zároveň Tajovského rodný dom však približuje aj život a pôsobenie ďalšieho známeho tajovského rodáka Jozefa Murgaša, priekopníka bezdrôtovej rádiotelegrafie, kňaza, politika, národovca i zberateľa motýľov. Expozícia prezentuje Murgaša ako všestrannú osobnosť slovenských vedecko-kultúrnych dejín. Nachádzajú sa tam modely zariadení zostrojené podľa jeho patentov, kópie jeho kresieb či trojrozmerný model vysielacej stanice, ktorú používal pri svojich experimentoch. Návštevníci majú tiež možnosť vidieť exempláre z Murgašovej zbierky motýľov, ktorá obsahovala približne 9000 exemplárov," priblížila Pevčíková.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR - Dušan Hein
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa