Zoo inak: V bratislavskom Šrotparku sa zvierat báť netreba

2021-01-15 08:00:00 |   |    | 

Neďaleko Cyklomostu Slobody v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves nájdu návštevníci prírodnú galériu s názvom Šrot park, v ktorej sa nachádza viac ako šesť desiatok zvierat vyrobených zo šrotu. Autor projektu Branislav Pokorný uviedol, že pôvodná myšlienka bola založiť galériu so zvieratami žijúcimi na Slovensku, avšak v posledných týždňoch pribudli do expozície viaceré bonusy, ako je napríklad terárium či socha žirafy.



 

Pokorný sa výrobe zvierat zo šrotu venuje vo svojom voľnom čase. Pôvodne sa venoval tvorbe sôch dreva, na prácu so šrotom prešiel potom, ako sa inšpiroval námetmi zo zahraničia.

"Chcel som vyskúšať, či by som dokázal vyrobiť zo šrotu niečo aj ja. Tak som si požičal od svokra zváračku, od neho som mal aj prvý šrot a s tým som začal," priblížil.

Výroba jedného zvieraťa trvá podľa jeho slov zhruba týždeň. "Niekto by si pomyslel, že čím menšie zviera, tým skôr ho mám vyrobené, ale nie je to tak," povedal autor Šrot parku.

V expozícii prírodnej galérie sa nachádza cez 60 exponátov, z toho je vyše 40 zvierat a 20 "gigantov" chrobákov. "Ako prvé skúšobné zviera som urobil medveďa. Najskôr som vyrobil hlavu a keď to vyzeralo približne ako medveď, dorobil som aj spodok," priblížil Pokorný.

Pri výrobe vystavených zvierat používa autor materiál, ktorý si vyberá sám na šrotovisku. "Ľudia sa mi ozývajú, že majú doma materiál a chceli by mi ho darovať. Ja si však najradšej šrot vyberám sám s tým, že idem na šrotovisko a kúpim si to, čo sa mi hodí," vysvetlil.  


 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR – Simona Ivančáková, TASR - Dano Veselský
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa