Nádherný kostol v Svätom Kríži: Najväčšia stredoeurópska drevená stavba

2020-09-04 12:00:00 |   |    | 

Na Spiši máme najväčší hrad v strednej Európe. Ale tušili ste, že máme i najväčšiu stredoeurópsku drevenú stavbu? Pri potulkách Liptovom vás pozývame do dreveného kostola vo Svätom Kríži.



 

Pôvodne by ste túto architektonickú pamiatku hľadali v obci Paludza. Výstavba Liptovskej Mary však menila región, a tak sa v rokoch 1974 až 1982 zmenilo aj miesto pre miestny artikulárny evanjelický kostol. Rozobratý a zrekonštruovaný ho slávnostne znovu posväcujú 22. augusta 1982 v obci Svätý Kríž.

Na Slovensku má iba štyroch ďalších „bratov“. Kostol vo Svätom Kríži z roku 1774 patrí totiž k piatim zachovalým artikulárnym evanjelickým kostolom u nás. Sú svedkami tvrdého zápasu o náboženskú slobodu. Evanjelikom boli totiž štandardné kostoly odobrané a postaviť si v každej stolici mohli  len dva. Na Liptove to bolo v Hybiach a Paludzi.

Kostoly boli snáď v každej dedine. Nie však tie evanjelické. V roku 1681 sa na sneme v Šoproni prijíma 82 artikúl (pravidiel). Z nich články 25. a 26. hovoria o pravidlách, podľa ktorých si môžu evanjelici postaviť chrámy.

Do takéhoto kostola by vás však nezvolával zvon z jeho veže, keďže žiadnu mať nesmel. Na modlitbu by ste sa aj kúsok prešli, pretože stáť takýto chrám mohol iba na okraji dediny. No a určite by ste doň nevošli priamo z ulice. Takýto vchod mať nemohol. Čo ale veriacich malo tešiť, ich dom Boží musel byť postavený do roka.

Kostol v Svätom Kríži považujú tunajší za dokonale vsadený do krásnej liptovskej prírody, ale aj za miesto magické, odzrkadľujúce duchovný rozmer človeka. Nielen tieto abstraktné pojmy ho však robia zaujímavým. Jeho vnútro je malou, originálnou galériou tabuľových malieb zobrazujúcich výjavy z Biblie. Pozornosť si získa aj barokový oltár a kazateľnica, ktorú akoby podopieral barokový anjel.

Pri pohľade nahor nepozdvihnite síce oči priamo k nebu, ale k minimálne ku krásnemu benátskemu lustru.  No a napriek tomu, že artikulárny kostol vežu mať nemohol, k tomuto postavená bola. Síce neskôr, ako zvonica, ale pamiatku dotvára dodnes.

A vedeli ste, že pomodliť sa radi prídu i zvieratá? Ku kostolu v Svätom Kríži rád sem-tam zavíta aj nejaký ten medveď z liptovských hôr. No a v jeho útrobách „meditujú“ netopiere. Nebolo by na tom nič, keby v noci ich zvuk a pohyb nezvykol spúšťať alarm. Zbaviť sa týchto stabilných návštevníkov sa zatiaľ správcom objektu nepodarilo.

Svätokrížsky kostol patrí jednoznačne k architektonickým pamiatkam, ktoré majú svoj genius loci. Nie je iba evanjelickým chrámom, ale historickým odkazom, ktorý môžete spoznať počas dovolenkovania či výletu na už tak na atrakcie bohatom Liptove. Ak by vás táto pamiatka oslovila natoľko, že sa vydáte po stopách reformácie na našom území, by ste nemali vynechať ani kostoly v Kežmarku, Leštinách, Hronseku a Istebnom.

 

Autor: © Zoznam/Eva Vašková

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa