Slovensko je plné záhad: Navštívte najzaujímavejšie opustené miesta

2021-09-23 00:00:00 |   |    | 

Kedysi verne slúžili ľuďom, ale potom nemilosrdne upadli do zabudnutia. Opustené budovy a miesta sú aktuálne veľkým lákadlom najmä pri cestovaní mladých ľudí. Podobných tipov máme na Slovensku neúrekom, takže ak máte radi trochu adrenalínu, môžete sa vybrať na skúmanie ich tajomstiev.



 

Kúpele Korytnica

Prvá zmienka o našich najvyššie položených kúpeľoch s minerálnymi zdrojmi pochádza už zo 16. storočia. Počas nasledujúcich rokov si vybudovali vynikajúcu povesť najmä v zahraničí. Korytnicu navštevovali panovníci z celej Európy a premenili ju na prestížne kúpele, ktoré vyhľadávali najmä kvôli ich liečivým prameňom. Tunajšia voda sa odporúčala pri tráviacich ťažkostiach, ale neskôr prišli na to, že pomáha aj pri cukrovke a  vďaka vysokému obsahu vápnika tiež pri problémoch s kosťami. Základom liečby bol pitný režim, ktorý doplnili rôznymi procedúrami. Prvým kritickým bodom v dejinách Korytnice bola privatizácia, po ktorej začali kúpele postupne upadať. V roku 2003 ich uzavreli, plánovali predať a zrekonštruovať. Žiaľ, nový majiteľ do nich neinvestoval ani cent, preto toto miesto začalo chátrať a dnes pripomína opustené lokality, ktoré sú len tichou a smutnou spomienkou na pôvodnú slávu. Jednotlivé budovy sú zničené, do viacerých môžete na vlastné riziko nazrieť a pozrieť si, ako tam zastal čas. Nádherné prostredie bolo kedysi výhodou Korytnice, ale teraz okolité lesy dodávajú tomuto miestu ešte strašidelnejší charakter.

 

Františkova Huta, Nižná

Orava nebola vždy známa vďaka svojmu priemyslu. Väčšinou tam žili farmári, pre ktorých pôda a starostlivosť o statok znamenala hlavný zdroj obživy. No v 19. storočí na území medzi súčasnými obcami Podbiel a Nižná postavili prvú železiareň v tomto regióne a Františkova Huta dala prácu množstvu tunajších obyvateľov. V roku 1864 však nastali dve dôležité zmeny. Prvou bolo zrušenie poddanstva a teda strata lacnej pracovnej sily, druhou kvalita tunajších výrobkov, s ktorou neboli klienti vôbec spokojní. To položilo hutu na kolená a museli ju uzavrieť. Chvíľu fungovala ešte jedna malá dielňa, ktorá neskôr taktiež zanikla. Budova začala chátrať, ale našťastie sa z nej zachovali aspoň ruiny, ktoré patria medzi najvýznamnejšie technické pamiatky na Slovensku. Zaujímavosťou je, že samotná huta nebola nikdy dostavaná, pretože sa neustále ocitla v nejakých problémoch. V súčasnosti sa nachádza na voľnom priestranstve na poli a je voľne dostupná pre verejnosť.

 

Hotel Slovan, Piešťany

Keď v roku 1906 otvorili v Piešťanoch dvere Grand hotela Rónai, bola to veľká slávnosť. Nová budova v secesnom štýle pútala pozornosť dovolenkárov z celej Európy. Často tam na liečenie prichádzali významné osobnosti, ktoré dodávali hotelu ešte väčší cveng. Prvým vlastníkom bol majiteľ obľúbenej budapeštianskej cukrárne, neskôr sa dostal do rúk rodiny Winterovcov, ktorej vďačíme za rozvoj kúpeľníctva v Piešťanoch. Súčasťou hotela bol aj príjemný park s kaviarňou a terasou. Jeho zariadenie bolo prepychové a odkazovalo na francúzsku a rakúsko-uhorskú kultúru. V období socializmu prešiel pod správu štátu a premenovali ho na hotel Slovan. Takto fungoval až do roku 1985, keď ho chceli celý zrekonštruovať. No kúpeľom v tom čase došli financie a všetky práce sa zastavili. Niekoľkokrát plánované znovuotvorenie hotela vždy upadlo do zabudnutia a honosnú stavbu s dnes už výrazne poškodenou statikou nemal kto odkúpiť. Kvôli tomu sa Slovan stal len smutnou perlou piešťanskej promenády, ktorá stále čaká na malý zázrak.

 

Kuneradský zámok, Žilina

Smutný krásavec na okraji Žiliny pochádza z roku 1916. Pôvodne bol poľovníckym zámočkom pre šľachtu, neskôr súkromným sídlom, až prešiel pod správu Rajeckých kúpeľov. Tie ho premenili na jedno z najkrajších slovenských sanatórií, kde liečili ľudí na ochorenia pohybového aparátu. Nádherná secesná stavba s vežičkami počas svojich krátkych dejín až trikrát vyhorela. Kuneradský zámok najprv vypálili nemeckí vojaci, ďalšie dve nešťastia sa stali počas novej rekonštrukcie v rokoch 2010 a 2018. Aktuálne na zámku prebieha rozsiahla renovácia, a tak ho snáď opäť čoskoro uvidíme v plnej kráse.

 

Esterházyho palác

Jedno z nádherných opustených miest nájdete aj priamo v centre Bratislavy. Esterházyho palác na Kapitulskej ulici pochádza zo 17. storočia. Pôvodnými majiteľmi boli členovia rodiny Esterházyovcov, ktorí patrili medzi významných predstaviteľov Bratislavy a neskôr mali vynikajúce vzťahy aj s panovníčkou Máriou Teréziou. Po vyvlastnení však začal ich majetok chátrať a jedna časť tohto nádherného paláca sa dokonca zrútila. V priebehu rokov sa síce objavili plány na rekonštrukciu a ďalšie využitie stavby, nanešťastie sa ale kvôli vysokým nákladom ani jeden z nich nepodarilo splniť.

 

Raketová základňa, Devínska Kobyla

V minulosti patrila táto oblasť na Devínskej Kobyle k najstráženejším miestam na Slovensku. V ére socializmu tam totiž sídlila raketová základňa, kde ukrývali až šesť protilietadlových rakiet. Vtedy tam sídlila aj menšia vojenská základňa, ktorú využívalo niečo vyše sto vojakov. Po páde režimu však základňa stratila svoje opodstatnenie a uzavreli ju. Dnes je už toto miesto voľne prístupné pre verejnosť a ponúka unikátny pohľad do priestorov, ktoré boli dlhé desaťročia tak strážené a utajované.

 

Kaštieľ Hajná Nová Ves

Slovenské hrady a zámky neraz trpia tým, že sa ich na našom území nachádza neúrekom. Kvôli tomu si ich menej vážime a mnohé z nich chátrajú, pretože sa nenájde dostatok financií na ich zachovanie. Takýto smutný osud postihol aj kaštieľ v Hajnej Novej Vsi, ktorý postavili na začiatku 17. storočia. Jeho súčasťou bol aj rozsiahly park so vzácnymi rastlinami a drevinami. Neskôr tam sídlila škola pre deti so špeciálnymi potrebami, ktorú v roku 2004 zavreli, budovu predali súkromníkovi a odvtedy táto historická pamiatka chátra.

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa