Zaujímavosti obce Vyšná Myšľa - zaniknutý gotický kostolík aj neobvyklé močidlo

2020-10-26 08:00:00 |   |    | 

Obec Vyšná Myšľa leží v okrese Košice–okolie na úpätí Slanských vrchov pri rieke Olšava, v súčasnosti má 965 obyvateľov. Jej dominantou je rímskokatolícky kostol z roku 1894, no turistom ponúka aj ďalšie zaujímavosti - základy zaniknutého stredovekého kostolíka aj zachované močidlo, kam kedysi chodili ženy prať a močiť ľanové snopy.



 

Na máčanie ľanových a konopných snopov slúžili kedysi v okolí dedín takzvané močidlá. Jedno z nich v upravenej podobe možno dodnes vidieť vo Vyšnej Myšli, kde sa stalo súčasťou oddychovej zóny s názvom "Močidlo". Ide o miestne žriedlo prírodnej nezamŕzajúcej vody, ktorá má stálu teplotu 14 stupňov. "Je to výdatný prameň s čistou vodou, vpredu zvykli prať biele plátno, vzadu tmavé. Ešte v 80. i 90. rokoch minulého storočia bolo bežným javom, že tam ženy z obce chodili prať," priblížil pre TASR starosta Vyšnej Myšle Marek Habina.

V roku 2013 obec realizovala rekonštrukciu areálu. "Vybudoval sa tam altánok s lavičkami, mostík cez potok, kamenné ohnisko, pribudla nová zeleň. Slúži to na oddych a posedenie pre obyvateľov i návštevníkov obce, ako aj prechádzajúcich cyklistov," priblížil Habina. Cez obec totiž vedú cyklostrasy v smere na Veľký Milič, do Nižnej Myšle či Skároša. Vytekajúca voda napája priľahlú mokraď zvanú Rybník, ktorá v Košickej kotline predstavuje jedno z posledných útočísk pre ohrozené populácie obojživelníkov. Žijú tu mloky, skokany, kunky či rosničky.

V katastri Vyšnej Myšle leží aj lokalita s názvom Koscelek, kde sa nachádzajú zvyšky stredovekého kostola. Ten kedysi patril k zaniknutej osade a je pripomienkou dramatických udalostí v 15. storočí spojených s husitskými vojnami. K objaveniu základov kostola ukrytých v zemi došlo až v 90. rokoch minulého storočia, dovtedy o nich obyvatelia susedných obcí netušili. Archeologický výskum realizovali Ladislav Olexa a Peter Tajkov.

Ako spomína Tajkov, ktorý v tom období brigádoval ako študent archeológie v Nižnej Myšli, v danej lokalite sa občas objavili ľudské kosti, napríklad po rozrytí zeme diviakmi. "Hovorili sme si, že tam asi bude nejaká zaniknutá sakrálna stavba, jednak pre pomiestny názov Koscelek a tiež na starých vojenských mapách tam bol znázornený krížik," uviedol pre TASR.

Archeologický výskum prebiehal v rokoch 1996 – 1998, Tajkov ho využil na spracovanie, ako tému na diplomovú prácu. "V priebehu dvoch sezón sa nám podarilo odkryť základy jednoduchého ranogotického kostola z konca 13. storočia s pravouhlou svätyňou a niekoľkými hrobmi prikostolného cintorína, ktorý patril zaniknutej obci. Tá bola v análoch zapísaná ako Musla," priblížil Tajkov, súčasný vedúci Katedry teórie a dejín umenia Fakulty umení Technickej univerzity v Košiciach (FU TUKE).

Kostol aj rybárska osada pod ním pri Olšave podľa neho pravdepodobne zanikla v 15. storočí v súvislosti s vpádom bratríkov na dnešné územie Slovenska. Išlo o vojenské oddiely zložené z bývalých husitských bojovníkov, ktoré plienili kláštory aj feudálne osídlenia. "Bratrícka tlupa v tejto oblasti operovala a podarilo sa jej tiež vyrabovať kláštor v susednej Nižnej Myšli. V tejto súvislosti bola daná obec vypálená a kostolík zničený. Ruiny kostola tam však podľa všetkého boli ešte niekoľko storočí, bola to vysvätená pôda, takže sa tam ďalej pochovávalo. V 18. storočí sa tam navyše premiestnil evanjelický cintorín, čiže sme tam nachádzali množstvo ľudských kostí," uviedol Tajkov. Podľa zmienky z 18. storočia bol niekdajší kostol zasvätený Márii Magdaléne.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR – František Iván
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa