Itinerár na výlet: Na severovýchode uvidíte stopy svetových vojen, skanzeny aj vzácne chrámy

2021-05-10 12:00:00 |   |    | 

Nikde na Slovensku nie je toľko pamätníkov a pamätných miest na obe svetové vojny ako v okolí Dukly a Svidníka. Od poľských hraníc až po mesto Svidník, všade sú udržiavané pomníky padlým, cintoríny, zákopy a opevnenia a v teréne rozmiestnená bojová technika. K tomu všetkému sú tu ešte múzeá a muzeálne expozície, ktoré sa otvárajú verejnosti práve začiatkom mája.



 

V lokalite Svidník – Dukla (19 km) môžete absolvovať autom alebo autobusom netradičný 2-dňový výlet. Vydajte sa po stopách 1. a 2. svetovej vojny a navštívte zaujímavé miesta severovýchodu Prešovského kraja. Ten je jedným z mála regiónov SR, kde prebiehali vojenské operácie počas 1. svetovej vojny. Boj o Karpaty sa sústredil aj na územie jeho krajného severovýchodu. V ťažkých prírodných podmienkach tu položili životy stovky vojakov znepriatelených strán (Slováci, Česi, Nemci, Rakúšania, Maďari, Rusi, Ukrajinci).

Táto oblasť sa stala miestom utrpenia aj o 30 rokov neskôr, keď tu prebiehala Karpatsko-duklianska operácia, jedna z najťažších vojenských operácií v horskom teréne počas 2. svetovej vojny. Počas dvoch dní budete mať možnosť navštíviť miesta bojov, kde sú pamätníky, pietne miesta, bunkre, pozorovateľne, bojová technika, vojenské cintoríny aj pamiatky UNESCO. 

 

Svidník - Vojenské historické múzeum

Vojenské historické múzeum dokumentuje kapitolu vojnových dejín. Sídli v budove, ktorá tvarom pripomína protitankovú mínu, keďže jeho expozícia podáva zaujímavé svedectvo o priebehu Karpatsko-duklianskej operácie z roku 1944.

Odporúčaný čas na prehliadku: 1 hodina

 

Vojnový cintorín Svidník II.

Vojnový cintorín Svidník II. je pietne miesto s veľkou kultúrnohistorickou hodnotou, ktoré pripomína obete 1. svetovej vojny.

Odporúčaný čas na prehliadku: 15 minút                     

 

Múzeum ukrajinskej kultúry – skanzen

Skanzen vám na ploche 11 ha priblíži kultúrno-historický, politický a sociálny vývoj Rusínov a Ukrajincov na Slovensku od najstarších čias po súčasnosť.

Odporúčaný čas na prehliadku: 1 hodina

 

Galéria Dezidera Millyho

Galéria Dezidera Millyho je jednou z expozícií Múzea ukrajinskej kultúry,  ktorá predstavuje vývoj výtvarného umenia Rusínov a Ukrajincov od 16. storočia po súčasnosť.

Odporúčaný čas na prehliadku: 1 hodina

 

Ladomirová - drevený Chrám sv. Michala Archanjela

Tento výnimočný gréckokatolícky chrám bol postavený v roku 1742 bez jediného kovového klinca. Patrí medzi najreprezentatívnejšie chrámy východného obradu na slovenskej strane Karpát a je zapísaný v zozname UNESCO.

Odporúčaný čas na prehliadku: 30 minút

 

Vodný svet Svidník

Po celom dni si môžete oddýchnuť v modernom aquaparku a kúpalisku vo Svidníku (v súčasnosti kvôli pandémii uzavretý). Nájdete tam vonkajšie aj vnútorné bazény i wellness centrum.

Odporúčaný čas na prehliadku: 3 hodiny

 

Údolie smrti

Údolie smrti je súčasťou komplexu prírodného duklianskeho bojiska, ktoré sa nachádza medzi obcami Kapišová, Kružlová a Nižná Písaná.

Odporúčaný čas na prehliadku: 1 hodina

 

Vojnový cintorín - Hunkovce

Vojnový cintorín nemeckých vojakov v Hunkovciach pochádza z čias 2. svetovej vojny. Je tu pochovaných takmer 3100 nemeckých vojakov, ktorí zahynuli počas Karpatsko-duklianskej operácie.

Odporúčaný čas na prehliadku: 15 minút

 

Chrám Ochrany Presvätej Bohorodičky - Hunkovce

Gréckokatolícky chrám je národnou kultúrnou pamiatkou, bol postavený koncom 18. storočia a rekonštruovaný po 2. svetovej vojne. Niektoré vzácne ikony z chrámu sú uložené v Šarišskom múzeu v Bardejove.

Odporúčaný čas na prehliadku: 15 minút

 

Duklianske bojisko

Súčasťou Duklianskeho bojiska je aj Pamätník čs. armádneho zboru ako symbol vzdania holdu padlým vojakom. Prehliadka celého areálu vám ponúka možnosť priamo sa dotýkať vystavených zbraní, vchádzať do bunkrov, prechádzať sa na miestach, ktoré si vyžiadali životy tisícok vojakov.

Odporúčaný čas na prehliadku: 1 hodina

 

Vyhliadková veža

V priestore Duklianskeho priesmyku máte možnosť navštíviť vyhliadkovú vežu, z ktorej sa vám naskytne panoramatický výhľad na slovensko-poľské pomedzie, kde sa odohrávali bojové operácie Karpatsko-duklianskej operácie.

Odporúčaný čas na prehliadku: 30 minút

Počas voľného pohybu cez hranice sa odporúča aj návšteva poľského mesta Dukla (17 km od Duklianskeho priesmyku). Návšteva mesta ponúka množstvo kultúrno-historických zaujímavostí.

Odporúčaný čas na prehliadku: 1 hodina

 

Zyndranowa

Navštívte aj obec Zyndranowa, domov etnika Lemkov, ktorých kultúra sa líši od iných etnických skupín žijúcich v Karpatoch. Práve tieto charakteristické črty zachytáva Múzeum lemkovskej kultúry, v ktorom sa nachádza etnograficko-historická expozícia a artefakty pripomínajúce bojové operácie na Dukle počas 2. svetovej vojny.

Odporúčaný čas na prehliadku: 1,15 hodiny

 

Príroda v blízkosti Svidníka

Okrem vojnovej histórie poskytuje okolie Dukly a Svidníka aj množstvo vrchov a pohorí vhodných na turistiku. K obľúbeným  miestam patrí vrch Čierna hora (667 m n. m.) s rozhľadňou a altánkom. Pod vrchom Čierna hora (1 km) sa nachádza pamätník obetiam prvej svetovej vojny. Vojenské cintoríny sa nachádzajú v blízkych dedinách Kurimka, Cernina, Mlynárovce a Svidník. Medzi najnavštevovanejšie lokality patrí Lesopark Dukla Svidník. Zaujímavý je vrch Stavok (752 m n. m.) a neďaleko Svidníka  sa nachádza aj vrch Rohuľa (595,6 m n. m.).

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: DUKLA DESTINATION

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa